Joan Villaplana i Xarpell, la segona generació d'una saga de fotògrafs encara avui establerta a Manresa, va morir abans-d'ahir dijous a la seva ciutat natal a l'edat de 84 anys. Conegut per la seva dedicació a l'ofici dels pares, i que també han seguit els fills, va destacar per ser una persona vitalista i innovadora, un pioner en l'ús del color i un gran especialista en l'art del retrat. «Hi ha molts manresans que van passar per l'estudi», va destacar la seva filla Laura. La cerimònia fúnebre en la seva memòria tindrà lloc avui a les 11 del matí a l'església de Crist Rei .

«Era una persona oberta a la vida, a la seva professió i un home molt generós», va apuntar Laura Villaplana, que juntament amb els seus germans Joan i Anna també van recollir el testimoni del pare i es dediquen al món de la fotografia i la imatge. L'afició per la nova tècnica apareguda al segle XIX la van iniciar els pares de Joan Villaplana Xarpell, que van ser els responsables de l'estudi de fotografia situat als grans magatzems de Can Jorba.

Posteriorment, a mitjan anys 20, els Villaplana van obrir el seu propi estudi als baixos de l'edifici modernista de ca la Buresa, al centre de la ciutat. Un establiment, al número 17 del carrer del Born, encara avui en dia obert al públic gràcies a la continuïtat a través de la família.

«Des de Can Jorba van anar a buscar l'avi, que havia après a l'estudi Napoleón de Barcelona, per fer els retrats de plató», apunta la filla de Villaplana i Xarpell: «L'estudi estava a la cúpula de l'edifici on hi havia els magatzems».

A l'estudi des del 12 anys

Nascut el 1936, Joan Villaplana i Xarpell es va quedar orfe de pare als 12 anys i va començar a ajudar a l'estudi familiar. A mitjan anys 50, va decidir que havien d'incorporar el color a la pràctica fotogràfica i va anar a la ciutat alemanya d'Hamburg per aprendre tot allò que calia saber sobre el tema, sempre pendent d'estar al cas de les últimes novetats. De fet, el mestratge rebut a la capital hanseàtica li va permetre reconvertir el laboratori, essent un dels pioners a l'Estat en l'ús del color en la fotografia.

Joan Villaplana i Xarpell va ser una persona molt creativa, segons van destacar ahir algunes de les persones que el van conèixer de prop. «Quan no podia incorporar una maquinària, la inventava», recorda Laura Villaplana, afegint que «prèviament a la implantació del color, el pare va fabricar un bombo per revelar murals» en un moment en que aquest tipus de fotografia de gran format va tenir un notable predicament. Als anys 80, la firma Kodak va convidar Joan Villaplana a visitar la seu central a Rochester (Estats Units). No en va, com recordaven ahir els familiars, fotògrafs d'arreu el visitaven per parlar i conèixer les seves innovacions.

Un altre moment rellevant en la història de l'estudi va ser l'arribada de la fotografia digital, a la qual Joan Villaplana s'hi va apuntar desseguida. «S'hi va llençar de cap. I a l'entorn del 2000 ja vem adquirir uns sensors digitals», recordava Laura Villaplana.

«Cap el 1986, em vaig posar a treballar amb ell», rememorava ahir la filla: «vem fer molts projectes audiovisuals, i al pare li agradava també la fotografia creativa, artística, el retrat, del qual n'era un gran expert, i la fotografia de plató». I el paisatge, recorden els seus fills, parents i amics. Amb la càmera penjada al coll, i com a bon amant de la muntanya, sentia una passió per retratar els paisatges.