«Una fira de recuperació, de reactivació». Així definia ahir el director artístic de la Fira Mediterrània, l’olotí Jordi Fosas, el que vol ser la 24a edició del certamen manresà, que se celebrarà del 14 al 17 d’octubre. No serà el format precovid i, com l’any passat, ho farà sense grans espectacles de carrer ni itinerants –la pandèmia encara no perdona–, però recuperarà, presencialment, tota l’activitat que l’octubre passat es va fer on-line o es va suspendre.

Si el 2020 es va haver de prescindir de la llotja física, l’espai de negoci, intercanvi i comunicació dels professionals, enguany serà l’any del seu retorn en una nova ubicació: es traslladarà, com a prova pilot, al centre de la ciutat, al pati del Casino, i en espais adjacents com la mateixa seu de la fira, la Casa Lluvià. Es mantindrà una part en format on-line per al professionals internacionals que no puguin viatjar. Però la 24 edició serà també la del retorn presencial per a totes les seccions off, com l’Humus, l’Estepa i la mostra de teatre amateur, que bé es van suspendre, van quedar reduïdes o es van fer via xarxa l’any passat. La de la recuperació del Firaescoles, adreçat als centres educatius, i la de la «reactivació» de les propostes de l’associacionisme de cultura popular que estrenaran un espai propi, la plaça de la Fira, encara pendent d’ubicació.

Si l’any passat la paraula va ser «flexibilitat» –un mot que continua a primera línia en el vocabulari dels responsables de la fira–, enguany es continua tenint clar que la del 2021 serà, novament, «un certamen excepcional», sobretot perquè la participació, al carrer, «que és a l’ADN de la Mediterrània», subratllava Fosas, encara no es pot reprendre. I com que encara falten tres mesos i es vol ser prudent, les entrades per als espectacles es posaran a la venda el 4 de setembre quan es tingui més clar quins seran els aforaments permesos. Si comencés avui serien del 70 %.

Lucía Caram, Antoni Herrera, Anna Crespo, Marc Aloy i Jordi Fosas, ahir en la presentació | AJUNTAMENT DE MANRESA Susana Paz

La presentació de la programació es va fer ahir a la Sala Petita del Kursaal, un dels escenaris de la fira, amb Fosas acompanyat d’Antoni Herrera, subdirector general de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Anna Crespo, regidora de Cultura, i Sor Lucía Caram, que va presentar la cloenda d’enguany de la fira: espectacles i recollida d’aliments. La propera edició, com va remarcar Fosas, tindrà un volum d’espectacles en la programació oficial «similar» al 2019, un total de 65 (48 el 2020), dels quals 41 seran estrenes. Els grans protagonistes del certamen d’enguany, va remarcar el director artístic, seran els joves i això ja es veurà en l’espectacle inaugural amb l’estrena de Trencadís, la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, una formació integrada per 31 joves sota la direcció de Dani López. Amb un pressupost de 900.000 euros –com l’any passat–, el pòrtic de la Mediterrània retrà homenatge al desaparegut Jordi Fàbregas.

Altres estrenes que es podran veure a la Mediterrània són el darrer treball del duet Tarta Relena o la proposta 'Més lloc per a la fosca', d'Elvira Prado i Carles Viarnés. Destaquen també les propostes familiars 'UllsClucs' o 'Almanac 40', la revisió del primer disc de La Murga. A la Fira també hi haurà la presentació de les darreres propostes de La gravetat de Coulomb, del primer treball en solitari de Franesc Sans o la proposta de l'acordionista Marc del Pino. De les 65 propostes artístiques incloses a la programació oficial, 34 són de música i 31 d'arts escèniques i cultura popular i associacionisme.