El FABA, Festival Artístic del Barri Antic de Manresa, va donar ahir el tret de sortida a la seva programació, que omplirà de cultura el recinte de l’Anònima fins al 2 d’octubre. La jornada inaugural d’una proposta multidisciplinària va oferir música, art i dinàmiques de reflexió, amb un triple concert com a plat fort que va tenir un centenar d’espectadors.

Aquesta edició se celebra excepcionalment a la tardor a causa de la crisi sanitària, però amb la voluntat dels organitzadors de tirar endavant un projecte que va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de convertir l’antic complex fabril en un pol d’atracció de la cultura transformadora. En aquest sentit, el cartell dona espai a aquelles propostes que no entren dins del circuit comercial habitual i també a aquells artistes que actuen per primera vegada a la ciutat.

Una de les veus més noves que sonava ahir durant la inauguració va ser la de la cantant navarclina Júlia Collado, més coneguda pel seu nom artístic: Iris Deco. L’artista va ser l’encarregada d’obrir el concert, amb la presentació de les cançons de Golden, el disc del seu debut en solitari que viatja entre el soul i el rhythm and blues. Tot seguit va ser el torn del collbatoní Ferran Palau, que va interpretar algunes de les melodies del seu darrer disc, Parc. Més tard, B1N0, el duo barceloní format per Emili Bosch i Malcus Codolà, va aterrar sobre l’escenari amb sonoritats electròniques. Les tres propostes musicals van col·laborar en diferents moments del concert.

L’estrena del festival també va comptar amb una dinàmica a càrrec del col·lectiu Du-Da. A través d’un taller culinari, va reunir una trentena de persones que van reflexionar entorn de l’art. Una altra de les artistes que va col·laborar en la jornada va ser l’asturiana resident a Manresa Claudia Carbajal, que va pintar una paret del perímetre de l’Anònima amb l’estampa d’un balcó del barri antic.

En el marc de la jornada inaugural, el director artístic del FABA, Eduard Serra, va destacar que «l’esperança és poder celebrar el festival en condicions normals de cara a l’any 2022, perquè en aquesta edició els actes tornaran a estar marcats per les restriccions. L’essència dels festivals és que el públic pugui ballar i cantar a peu dret».