El Berguedà va premiar ahir al vespre, al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, les millors fotografies de la 15a edició del Concurs de Fotografia del Berguedà-Memorial Joan Ribera. Josep Pont, Pep Moyano i Maria Dolors Porcel van ser els autors de les imatges guanyadores d’un certamen que enguany ha triplicat el nombre de participants i ha doblat els premis.

«Monumental», fotografia guanyadora en la categoria de Romànic al Berguedà | PEP MOYANO

El nombre de fotografies rebudes en aquesta edició del certamen ha sorprès amb més del triple de participants que en la darrera. Així, s’ha passat de les 81 del 2020 a les 269 d’enguany. D’aquest total, 115 han concursat en la categoria de Berguedà, 98 en la de Romànic al Berguedà i 56 en la que se centrava en Guardiola de Berguedà. El Consell Comarcal, organitzador del certamen juntament amb l’Arxiu Comarcal del Berguedà, també ha doblat el nombre de premis i s’ha passat de 3 a 6 amb una dotació econòmica global de 1.080 euros, xifra inèdita fins ara.

«Balcons a Guardiola», guanyadora de la categoria Guardiola de Berguedà | MARIA DOLORS PORCEL

Pel que fa als guanyadors, la fotografia Encerclat, de Josep Pont, sobre la crema de faies de la festa de la Fia-faia s’ha endut el primer premi de la categoria El Berguedà. El segon ha estat per al paisatge primaveral Verd primavera, de Marc Elias.

En la categoria Romànic al Berguedà, el primer premi ha estat per a la fotografia titulada Monumental, de Pep Moyano, que ha copsat un absis romànic. Les Verges, de Joan J. Lacalle, ha obtingut el segon premi.

En la categoria de Guardiola de Berguedà, el primer premi ha estat per a Balcons a Guardiola, de Maria Dolors Porcel. Ramon Subirana ha guanyat el segon premi, amb la imatge Escala.

Un homenatge a un dels millors fotògrafs de la història del Berguedà

El Concurs de Fotografia del Berguedà serveix també per recordar Joan Ribera, un dels millors fotògrafs de la història del Berguedà. Ribera va néixer l’any 1921 a cal Cinto de la Farga, actualment municipi de Guardiola de Berguedà, on va viure fins a la seva mort, el 18 de juny del 2005.

Tot i que s’inicià a la fotografia quan sols tenia 14 anys, no s’hi va dedicar d’una manera exclusiva fins a la seva retirada del món laboral, l’any 1981. Va participar en diverses exposicions de caràcter nacional i són seves la majoria de les portades de la revista cultural del Berguedà L’Erol. Però on, sense dubte, deixa la seva empremta, és en els seus muntatges audiovisuals, molts d’ells guardonats i projectats arreu, i la sèrie realitzada amb l’equip de l’Àmbit de Recerques del Berguedà

També es va endinsar en el món del cinema, més d’un centenar de pel·lícules en diversos formats, que ell definia com a fotografia filmada. Després de la seva mort, a partir del 2005 ha rebut homenatges de les entitats i institucions municipals de tot el Berguedà, així com de la Diputació de Girona.