20 de juliol de 2017
20.07.2017

«El llibre de les preguntes»

Les preguntes que planteja aquest llibre per a lectors a partir de 9 anys estan destinades a estimular la curiositat

20.07.2017 | 11:08
«El llibre de les preguntes»

Una de les habilitats de Flavia Company és la de fer passar com a senzilla una proposta que, per la intenció subjacent, no ho és gens. Sovint, l´autora ha manifestat que la lectura hauria de ser una ocupació activa, energètica. I això és el que aconsegueix amb aquest llibre: les preguntes que planteja estan destinades a estimular la curiositat del lector, a induir-lo a la reflexió i a la comunicació.

A l´hora de llegir l'obra, seria recomanable fer-ho en grup, o, si més no, amb l´acompanyament d´un mediador per tal de treure´n el màxim profit. Les preguntes que planteja Company no són transcendents i més aviat se'n podria dir el contrari: sovint són trivials, insubstancials, ja que, per descomptat, el que és rellevant és explicar-se, dialogar, intercanviar parers, per mirar d´entendre l´entorn, conèixer-se un mateix i els qui estan a prop. No existeixen respostes úniques ni apropiades.

Totes les qüestions proposen una disjuntiva, és a dir, cal triar entre dues opcions, introduïdes per la interrogació «Què és millor», com per exemple «Què és millor, una bufanda o uns guants?», o «Què és millor, una catifa o una cortina?». A banda de les preguntes, l´autora incorpora alguns textos amb històries que hi estan relacionades; ho fa sovint de manera esbiaixada i afegint un punt d´estranyesa, un recurs habitual en Company que pot resultar una mica desconcertant per als joves lectors.

L´edició no és gens gasiva, amb tapa dura i amb profusió d´il·lustracions. Els dibuixos interpreten el text amb força llibertat, i desvelen el potencial creatiu de la il·lustradora. A cada dibuix, Romina Martí empra una sola gamma de color i, amb tot, el conjunt traspua intensitat i encert compositiu. En sintonia amb Company, les il·lustracions també demanen una disposició lectora ben activa.

A partir de 9 anys Autor: COMPANY, Flavia Il·lustrador: Romina Martí Editorial: Cruïlla Pàgines: 112

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema