La historiadora Laurence Debray, filla del filòsof Régis Debray i l'antropòloga Elizabeth Burgos, s'ha endinsat en la història dels seus pares a 'Filla de revolucionaris' (Anagrama), un volum que ha definit com una cerca de la seva identitat i "una carta de disculpa" cap a ella.

"No cal tenir por als mites", ha assegurat l'autora aquest dimarts en roda de premsa, qui ha explicat que la idea d'escriure el llibre va partir de la impossibilitat de respondre preguntes sobre el seu pare i a l'hermetisme respecte al període en el qual van abraçar la causa revolucionària a Amèrica Llatina.

Debray ha remarcat que volia entendre com un burgès parisenc es fica a la guerrilla a Amèrica Llatina sense parlar espanyol, i ho ha plantejat com una forma de dialogar amb els seus pares, conèixer-los i entendre'ls millor: "Són uns extraterrestres per mi", ha dit.

Ha afirmat que fruit de la seva investigació ha pogut refutar les acusacions que van fer al seu pare d'haver delatat a Ernesto 'Che' Guevara, i que ha pogut descobrir una altra faceta del seu pare, allunyada de la coneguda per ella d'intel·lectual o assessor de François Miterrand.

També li ha servit, ha subratllat, per situar-se entre els seus pares i els seus avis, amb els quals va tenir una gran relació: "Gairebé em sentia més la seva filla", ha recordat, mentre els seus pares s'ocupaven de salvar el món.

Ha dit que els seus pares ja han llegit el llibre però que no li han comentat res--"va ser una decepció", ha assenyalat--, entenent que es tracta d'un període molt dolorós per a ells, i ha sostingut que el seu pare intenta no parlar d'aquest període a Amèrica Llatina.

Laurence Debray ha dit que l'adaptació dels seus pares a una vida normal després del seu pas per la guerrilla va ser violenta, i s'ha mostrat convençuda que "van ser feliços sobretot en la lluita armada".

«Hermètica» a les ideologies

L'autora s'ha definit com "hermètica a totes les ideologies", i ha assenyalat que no fa falta lluita armada per tenir un impacte polític, sinó que en la pròpia vida quotidiana es pot tenir impacte a través de l'escriptura d'un llibre o l'educació dels fills.

Ha considerat que els partits polítics en la seva definició tradicional han perdut prestigi i impacte, per la qual cosa ha considerat la proposta realitzada per Emmanuel Macron com a "interessant".

Ha alertat contra l'extrema dreta que a França ha aconseguit aglutinar gent que ha perdut les seves il·lusions, i ha considerat "bastant preocupants" les properes eleccions europees en un moment de fragilitat per al continent.

Interès per la figura del rei Joan Carles

Fruit de la seva estada a Sevilla va sorgir el seu interès per la figura del rei emèrit Joan Carles, del que va escriure el llibre 'Juan Carlos de España', i ha considerat un personatge que està "lluny de l'arrogància" malgrat el seu paper durant la Transició.

Ha assenyalat, des de la seva òptica d'historiadora estrangera, que la Transició espanyola "no va ser una obra perfecta, però va ser superpositiva", ja que va aconseguir que en poc temps es convoquessin eleccions i hi hagués una feina de conciliació i diàleg.

Debray ha dit que li agradaria escriure un llibre sobre Veneçuela, país que ha considerat un cas de ciència política de "com un país ric s'esfondra en pocs anys", i del que procedeix la seva mare.