El 8 de juny, després de 113 anys d'història, la presó Model de Barcelona tancarà definitivament les portes. Dos dies abans d'aquest tancament, el programa Sense ficció (21.55 h, TV3) estrena La Model, una producció de TVC amb la col·laboració de SomBatabat, dirigida per Joan Gallifa, que descriu els últims dies d'aquest centre penitenciari.

Fa tot just tres mesos, el 6 de març, hi van entrar els últims presos preventius. I, a partir d'aquell moment, va començar el moviment de població reclusa més important de la història recent d'aquest país, per poder repartir en altres centres els més de 900 interns de la Model.

El procés de tancament i el trasllat dels interns no ha estat fàcil. D'una banda, per les dificultats tècniques; de l'altra, per l'impacte que el trasllat provocarà, sobretot, en els familiars dels interns, que s'hauran de desplaçar fora de Barcelona per visitar-los. A més, s'hi ha afegit un profund malestar en bona part dels treballadors, perquè el canvi de lloc de treball els suposarà un trasbals considerable. En aquests dies de canvis, l'equip ha tingut accés a la vida quotidiana de cinc interns de la Model. Els ha pogut seguir en les seves activitats quotidianes, preocupacions, pors i esperances. El resultat és el retrat de com s'han viscut, des de dins, els últims dies de la Model.