04 de agost de 2017
04.08.2017
40 Años
40 Años

Berga, pionera en 'escape room' a la Catalunya Central

El còctel del doctor», de l'empresa Insomnia corporation, es va posar en marxa al desembre del 2014

05.08.2017 | 12:36
Berga, pionera en 'escape room' a la Catalunya Central

La ciutat de Berga va ser pionera en sales d´escapisme a la Catalunya Central. «El còctel del doctor», de l´empresa Insomnia corporation, es va posar en marxa al desembre del 2014 i va ser el primer joc de la zona. La idea va néixer de Climent Vila, un jove apassionat del món del terror que tenia experiència organitzant nits temàtiques o passatges del terror, denominats les Nits dels Krugger. Tot i això, va voler fer un pas més i, inspirat en un vídeo de Youtube, on dos equips de xinesos competien per sortir abans d´una habitació plena de proves, va decidir crear «El còctel del doctor». El joc, que va ser el primer de temàtica de terror a tot Espanya, comença en un bar de Berga on el grup de participants demanen un còctel. Aquesta beguda va acompanyada d´un mapa amb la localització exacta de la sala. Ambientat en una barreja d´històries de ter-ror, l´objectiu és escapar amb vida de la casa d´un doctor boig.

Els inicis no van ser fàcils atesa la baixa assistència de grups participants, però gràcies als comentaris dels bloguers, les recomanacions d´altres sales i el boca-orella es va convertir en un dels jocs més valorats de Catalunya. Tot i l´èxit assolit, Vila no va ser conformista i va fer un segon joc que millorava l´anterior i donava cabuda a les noves idees que tenia. Com a resultat, al maig de l´any passat, va obrir «Xperiment», on l´objectiu és esbrinar què ha passat amb el doctor, que ha aparegut mort.

Secret Room obre camí a Manresa

A Manresa hi ha disponibles 4 jocs, i aviat n´hi haurà dos més. El Secret Room Escape, de Joan Armengol, va ser el primer a obrir portes al febrer del 2016 amb dos jocs: «Les estances de la majordoma» i «El misteri de Montserrat». El primer joc parteix de la llegenda d´un duc manresà i l´objectiu és esbrinar si la seva majordoma pot estar robant les joies a la duquessa, mentre que l´altre proposa als jugadors descobrir si existeix el Sant Grial dins del monestir de Montserrat.

Armengol, juntament amb la seva dona, Laura Gabarró, va veure que a la ciutat faltava una activitat d´oci com aquesta i van decidir implantar-la. Com era el primer, va trobar-se una sèrie de dificultats burocràtiques que va anar superant i, fins i tot, va crear jurisprudència dins d´un món encara sense una regulació clara i uniforme.

Al maig de l´any passat, només tres mesos després de la creació de Secret Room, va ser La Clau Room Escape, de Josep Mas i Josep Just, qui presentava el seu joc, «La caixa de Pandora». Explica la història que la família Muntaner ha tingut a les seves mans la famosa caixa de Pandora. Un cop morts els pares, un dels quatre germans l´ha robat per obrir-la i descobrir el seu contingut en contra del desig dels seus difunts pares i germans. Es busquen investigadors que s´endinsin a la casa per recuperar la caixa i evitar que sigui oberta. Poc més d´un any després de l´obertura, els dos socis estan acabant de perfilar el que serà el seu segon projecte: un joc de terror en 100 metres quadrats, que estarà disponible entre el setembre i l´octubre.

Seguidament, el juny de 2016, el Codi Houdini va ser l´últim a sumar-se a l´oferta d´aquest tipus d´oci a la ciutat. Ofereix dues possibilitats amb un únic joc: aventura o misteri. A la primera, entres en un internat dels anys 60 abandonat per resoldre un misteri d´un antic professor. A la segona modalitat, s´ha d´invocar el mag Houdini dins la seva confraria secreta.

L´Hostal 83, de Martí Argelich, a Gironella, completa el triangle del terror del Berguedà. Presenta una història que transcor-re en un hostal abandonat i que comença quan es rep un àudio al whatsapp amb les instruccions a seguir.

A la resta de les comarques centrals podem trobar: «El Setge» a Castellfollit de Riubregós, que tracta del setge viscut pel poble durant el trienni liberal dirigit pel general Francisco Espoz y Mina; «The Mystery Rooms» a Esparreguera, on s´ha d´esbrinar què passa a la casa abandonada de la família Richardson; i Escapa 32 a Olesa de Montserrat, on la missió és recuperar la fórmula de l´oli olesenc robada del laboratori d´un doctor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema