El celler Abadal d'Avinyó va ser ahir l'escenari de la primera verema del raïm mandó, una veritat autòctona de la zona, ara recuperada, de la qual en aquesta primera verema s'han collit uns 2.000 quilograms. Aquesta setmana, a més, s'ha completat la primera verema del també recuperat picapoll negre a les vinyes del Mas de Sant Iscle, a Sant Fruitós, i a l'Oller del Mas a Manresa, a cadascun dels quals n'hi ha una hectàrea.

L'inici del retorn del mandó a les vinyes del Pla de Bages va començar ara fa uns cinc anys quan el mateix secretari de la Denominació d'Origen (DO) Pla de Bages, Joan Francesc Baltiérrez, va localitzar ceps d'aquesta varietat en unes vinyes abandonades a prop de Navàs. "Teníem constància que en aquella zona se n'havia fet, i al final, un dia, vaig trobar-hi uns ceps abandonats que no s'havien fet malbé", explica Baltiérrez. Llavors va començar un lent i complex procés per analitzar els ceps i extreure'n fusta per després fer-ne els nous empelts que van permetre, ara fa tres anys, plantar una hectàrea experimental d'aquesta varietat entre les vinyes d'Abadal. Ara, amb la primera verema d'aquesta varietat (els dos primers anys els ceps produeixen molt poc raïm), comença un nou procés d'anàlisi i estudi d'aquest raïm i fins d'aquí a cinc anys no es decidirà si es recupera definitivament i s'incorpora com una nova varietat a la denominació d'origen.

De moment, però, cal estudiar les propietats d'aquesta varietat, ja que segons va explicar l'enòleg d'Abadal Miquel Palau "poc en coneixem". Tot i això, sí que va poder concretar que "és una varietat d'acidesa i grau moderats, que no es caracteritza per tenir gaire estructura, però sí que té elegància i finor a la boca". Ara, en començar el procés de vinificació i en funció de l'evolució, es decidirà si es fa un vi monovarietal o un cupatge.

D'altra banda, aquesta setmana també s'ha fet la verema del recuperat picapoll negre, un raïm que, segons explica Marta Sanvicente, d'Oller del Mas, dóna "acidesa i frescor" i que en el seu cas destinaran a fer un vi monovarietal i també, tot i tractar-se d'una varietat negra, tenen previst fer-ne un vi blanc. Sanvicente aclareix "és un gra una mica més fosc que el picapoll blanc, però difícilment en podríem fer un vi negre". Han collit uns 2.000 quilos de picapoll negre de molta qualitat.

Baltiérrez va definir el dia d'ahir de "molt especial per a la DO Pla de Bages", que actualment ja treballa amb quatre varietats autòctones recuperades: el picapoll blanc, el negre, el sumoll i el mandó. Respecte a la verema actual, va explicar que, tot i iniciar-se dues setmanes més tard de l'habitual, finalment s'ha regularitzat i s'acabarà en breu, quan s'hagin veremat les últimes vinyes de cabernet.