Els sindicats UGT i CCOO han demanat aquest dimarts després de conèixer les dades de l'IPC corresponents al passat mes de març que es mantinguin les clàusules de revisió salarial per fer front a l'encariment del cost de la vida i consideren que la millora de la capacitat adquisitiva dels consumidors és necessària per reconduir la situació econòmica. En concret, CCOO reclama que l'augment del preu del petroli no repercuteixi en els salaris i destaca que l'augment de la inflació perjudica els treballadors i a les persones amb rendes baixes i pensionistes. UGT, per la seva banda, denuncia que per als mileuristes l'IPC ha pujat un 4,5%, un punt per sobre de la dada interanual oficial.

Aquest dimarts s'han fet públiques les dades de l'IPC del mes de març, que determinen que els preus han augmentat el març sis dècimes a Catalunya, deixant una taxa interanual de la inflació del 3,5%, una dècima més baixa que la registrada en el conjunt de l'estat espanyol.

L'increment de preus mensual registrat a Catalunya ha estat també una dècima més baixa que l'augment de l'Estat, que ha acumulat un increment de set dècimes. Tot i el fre que s'ha registrat en la tendència a l'alça de inflació que va començar el desembre del 2010, l'indicador del 3,5% és actualment el més alt registrat a Catalunya des de l'octubre del 2008, als inicis de l'esclat de la crisi.

Segons UGT, les despeses en alimentació, vestit, calçat i parament de la llar suposen el 70% de la despesa per als mileuristes o rendes baixes, mentre que les famílies amb uns ingressos superiors -d'entre 2.500 euros i 3.000 euros nets mensuals- hi dediquen el 56%. A més, per a les persones amb rendes baixes, la despesa en habitatge puja un 7,2% interanual.

A més de demanar una millora del poder adquisitiu, UGT ha fet una crida a respectar les clàusules de revisió salarial que garanteixin la recuperació del consum en els convenis vigents i introduir-la a la resta per garantir la capacitat de compra. Així mateix ha reclamar un augment de la productivitat mitjançant "formació, innovació i millores productives" per poder "jugar a la primera lliga de les economies més avançades".

Per la seva banda, CCOO també fa especial esment en les rendes més baixes, que asseguren que seran els qui notin l'augment dels preus, i recorden que la inflació subjacent -que no te en compte els aliments no elaborats ni el consum, continua pujant i se situa al 1,8%. A més, considera que l'augment de la inflació "no es deu als costos salarials i per tant fa totalment necessàries les clàusules de revisió salarial dels convenis col·lectius" per garantir el poder adquisitiu dels consumidors.

CCOO també insisteix en criticar les retallades de la Generalitat perquè afirma que perjudica especialment les persones amb més dificultats econòmiques i la qualitat dels serveis públics; així com la congelació de salaris públics i pensions, ja que "farà augmentar el nombre de persones que estan per sota del llindar de la pobresa". Per últim el sindicat ressalta que la influència del preu del petroli en la inflació "posa en evidència la necessitat de resoldre la dependència energètica espanyola ja que repercuteix directament en la competitivitat de les empreses".