La guitarra flamenca de Chicuelo es fusiona amb la música de Heinrich Bieber en un concert únic d'Espurnes Barroques

El festival se celebra fins el 9 de juny en enclavaments barrocs de 23 municipis de la Catalunya Central

El concert d'Espurnes Barroques a l'església de Sant Martí de Correà a l'Espunyola

El concert d'Espurnes Barroques a l'església de Sant Martí de Correà a l'Espunyola / Mar Martí

ACN

Espurnes Barroques ha estrenat aquest diumenge una producció pròpia a l'església de Sant Martí de Correà de l'Espunyola (Berguedà). Es tracta d'un recital que barreja la guitarra flamenca de Chicuelo, la veu de Joaquín el Duende i la percussió de Jacobo Sánchez amb el violí i la viola de gamba de Marta Ramírez i Marina Cabello. El director del certamen, Josep Bracons, ha destacat que és un concert "molt especial" que barreja una música "molt refinada i elitista" com la de Heinrich Bieber amb el flamenc i la devoció popular. Aquest és el segon cap de setmana del festival, que se celebra fins el 9 de juny en 23 municipis de la Catalunya Central. A banda dels concerts, també s'han organitzat xerrades, tallers i degustacions gastronòmiques.

El d'aquest diumenge a L'Espunyola és un dels concerts "més especials" de l'edició del 2024 festival Espurnes Barroques, tal com ha assenyalat a l'ACN el director del certamen, Josep Barcons. Es tracta d'una producció pròpia que gira al voltant de les Sonates del Rosari de Heinrich Bieber i que, en aquesta ocasió, es barreja amb la música flamenca. El lloc escollit per posar en escena la proposta és l'església de Sant Martí de Correà, a l'Espunyola (Beguedà), un temple d'origen medieval que compta amb diversos retaules barrocs.

El recital ha estat protagonitzat per la guitarra flamenca de Chicuelo, la veu de Joaquín el Duende, la percussió de Jacobo Sánchez i el violí i la viola de gamba de Marta Ramírez García-Mina i Marina Cabello. Barcons ha dit que es tracta d'una barreja de la "música refinada i elitista" de Bieber amb "el flamenc, la devoció popular i el cant". "És una barreja nord i sud", ha dit. El concert s'ha acompanyat d'un tast gastronòmic. Aquest és el primer cop que el festival aterra al Berguedà i, a la tarda, el Konvent de Cal Rosal acollirà la proposta 'Sirenes dels cels', del grup austríac Il Dolce Conforto i les veus del conjunt femení català Auditexaudi.

Descoberta del patrimoni barroc de la Catalunya Central

El festival Espurnes Barroques se celebrarà durant cinc caps de setmana -de l'11 de maig al 9 de juny- en enclavaments barrocs de 23 municipis de la Catalunya Central. En concret, les activitats es duen a terme a les comarques del Solsonès, l'Anoia i la Segarra i, per primer cop, també al Berguedà i la Noguera. El director del festival ha explicat que enguany totes les propostes giren al voltant de les Sonates del Rosari de Heinrich Bieber. "A finals del segle XVII, Bieber escriu 15 sonates extremadament complexes a l'abast de pocs intèrprets, i hem decidit que tot el festival s'articuli al voltant d'això", detalla Bracons.

Una de les particularitats del festival és que barreja les actuacions musicals amb la descoberta de patrimoni i la gastronomia. En aquest sentit, Bracons ha explicat que, en moltes ocasions, els enclavaments escollits són esglésies o parròquies que s'obren un cop l'any per la festa del poble. "Es tracta de llocs dispersos en indrets eminentment rurals", detalla. Totes les propostes compten també amb tastos gastronòmics per posar en valor el producte local i de proximitat.