Representants de les cooperatives d'origen manresà Encís Ergosum, Manresana de Serveis amb Bicicleta, Fent País i Moltacte, i de la societat agrocooperativa 2147 Mans, van protagonitzar ahir un debat sobre innovació i economia social al Palau Firal de Manresa. L'acte era organitzat pel programa AraCoop, que promouen el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i va aplegar una trentena de persones, principalment tècnics municipals bagencs.

En breus torns d'exposició, cadascuna de les cooperatives convidades va explicar el seu cas: des del seu origen i la seva especialització als processos d'innovació que ha anat introduint en el seu projecte. La matinal pretenia ser una eina per explicar com l'economia social i cooperativa pot esdevenir "una eina per afrontar els reptes socials i territorials".

Així, Anna Artazcoz va explicar el creixement de les botigues outlet Moltacte i la seva col·laboració amb marques com Stradivarius en el context d'un projecte solidari que dóna alternatives a persones amb trastorns mentals severs.

Nil Camprubí, de Fent País, va relatar la trajectòria, molt recent, de la cooperativa, que ha impulsat darrerament guies-regal com a cirereta d'un projecte que pretén impulsar entre establiments i experiències turístiques catalanes un "segell de confiança més que de qualitat, generat pels mateixos consumidors".

Per la seva banda, Josep Tomàs, de Manresana de Serveis amb Bicicleta, va explicar en què es diferencia el seu servei dels comerços habituals del ram i de l'ús de les dues rodes centrat només en el seu vessant esportiu. Així, va explicar com la societat ha anat diversificant la seva oferta en missatgeria, excursions, lloguer de bicis i cursos de mecànica, entre d'altres. Muntsa Prat, d'Ergosum, va donar detalls sobre les caixes regal de la cooperativa, que no volen fomentar "l'oci d'evasió, sinó el creixement, la cooperació i els valors". Va tancar el torn d'intervencions Jordi Balari, representant de la cooperativa agrosocial en què col·labora la fundació Catalunya-La Pedrera i que ha aconseguit acords de col·laboració amb la cadena de supermercats Bon Preu.