27 de juliol de 2014
27.07.2014

El 43 % dels ciutadans espanyols creu que està en risc de caure en la pobresa

El nou Eurobaròmetre indica que l'atur és el principal problema a l'estat, tot i que el 51 % pensa que el pitjor ja ha passat

27.07.2014 | 08:04
El 40 % dels enquestats considera que l´atur és el problema que més els afecta personalment

El 43 % dels espanyols creu que està en risc de caure en la pobresa, segons l'últim Eurobaròmetre, que constata un increment del 26 % en aquesta percepció des del 2009. La xifra és 11 punts més alta que la mitjana de la UE, on el 32 % dels europeus pensa que està en risc de pobresa. L'atur és el principal problema que ha de resoldre l'Estat, segons el 79 % dels espanyols. El 40% també tria l'atur com el problema que més li afecta personalment. Amb tot, una majoria del 51% dels espanyols pensa que el pitjor impacte de la crisi en l'atur a Espanya ja ha passat, un augment de l'11% respecte a l'Eurobaròmetre de la tardor passada. El 47% dels europeus també creu que l'atur ja ha tocat sostre.
El nou Eurobaròmetre constata la mala percepció dels ciutadans de l'Estat espanyol amb l'economia, tot i que també es perceben els primers signes de millora. El 96 % dels espanyols creu que la situació econòmica a l'Estat és "dolenta", en comparació amb el 63 % de mitjana europea. Els percentatges es mantenen estables respecte a l'últim eurobaròmetre.
El 46 % dels enquestats a Espanya creu que en els propers 12 mesos la situació econòmica es mantindrà igual, respecte al 30 % que pensa que serà millor i el 20 % que opina que anirà a pitjor. Els percentatges indiquen un increment de 10 punts respecte a l'any passat entre els ciutadans que creuen que a Espanya la situació econòmica millorarà, i una rebaixa de 9 entre els que auguren que empitjorarà.
L'Eurobaròmetre constata una caiguda en la confiança dels espanyols en la Unió Europea. El 79 % indiquen que "tendeixen a no confiar" en la UE, un augment de 8 punts respecte a la tardor del 2013.
Els que "tendeixen a confiar" en Brussel·les són només el 16 %, 5 punts menys que l'any passat. Els ciutadans de l'Estat, però, encara confien menys en el Congrés dels Diputats i el govern espanyol, amb el 89 % assegurant que "tendeixen a no confiar" en aquestes dues institucions. Al conjunt dels 28, els ciutadans que tendeixen a desconfiar de la UE són molts menys, el 56 %.
De fet, els espanyols estan entre els ciutadans europeus que consideren que la seva veu està menys representada a Europa. El 67% considera que la seva opinió no importa a la Unió Europea, després de Lituània, Itàlia, la República Txeca, Xipre, Estònia i Grècia. Els ciutadans europeus que més representats se senten a Europa són els suecs, amb un 78% considerant que la seva veu se sent a la UE.
Tot i això, els espanyols se senten ciutadans europeus en el 71% dels casos, un percentatge més elevat que en el conjunt de la UE-28, on és del 65 %. La lliure circulació de persones, mercaderies i serveis que permet la UE és l'element més positiu pel 59% dels enquestats a l'Estat, seguit de la pau entre els estats (48 %) i els Erasmus (26 %).
L'Eurobaròmetre també constata un augment del 3 % en el suport per la moneda única europea. El 60 % dels espanyols enquestats està a favor de l'euro, un percentatge 4 punts més elevat que el 2013. Al conjunt de la UE-28 el suport per l'euro és del 55 %, amb Estònia com el seu principal defensor, amb el 80 % de partidaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook