A partir d'aquest mateix mes de novembre alguns treballadors veuran alguns canvis en les nòmines que rebin de les seves empreses. El Ministeri d'Ocupació ha aprovat un nou model de nòmina que les empreses hauran d'anar adoptant progressivament i que permetrà als empleats disposar d'un major detall de la informació relacionada amb el seu salari.

En què consisteixen aquests canvis? Fins ara en les nòmines dels treballadors únicament constaven la base de cotització i el tipus de retenció corresponents a l'aportació del treballador, però no les aportacions que les empreses feien a la Seguretat Social.

A partir d'ara l'empresari ha d'informar en les noves nòmines de la quantia total de la cotització a la Seguretat Social indicant la part de cotització que correspon a l'empresa i la que correspon al treballador.

En concret, en les nòmines actuals només es reflecteix el que paguen els treballadors en cotitzacions per contingències comunes (4,7%), per desocupació en contractes fixos (1,5%), per desocupació en contractes temporals (1,6%) i per formació professional (0,1%).

A partir d'ara les nòmines hauran de recollir també el que aporten les empreses per contingències comunes (23,6%) i contingències professionals per desocupació en contractes fixos (5,5%), per desocupació en contractes temporals (6,7%), per formació professional (0,6%) i pel Fons de Garantia Salarial (0,2%).

Les noves nòmines seran així més completes i cada treballador podrà conèixer de primera mà quant paga la seva empresa a la Seguretat Social en cotitzacions i quins conceptes.

El Ministeri d'Ocupació ha establert un període de sis mesos, fins al 12 de maig de 2015, perquè les empreses s'adaptin al nou model de nòmina que hauran de lliurar als seus treballadors.