El primer sake produït a l'Estat espanyol es fa a les Terres de l'Ebre i amb arròs del Delta. El seu promotor és Humbert Conti, un enginyer de Barcelona que resideix a l'Ampolla amb la seva dona, l'ebrenca Meritxell Jardí, també enginyera. La passió per la gastronomia japonesa d'ell i l'expertesa en el món dels arrossos per part d'ella, han fet que fusionessin els seus coneixements per produir el primer sake amb gust mediterrani batejat com "Kensho", un nom zen que significa "veure i descobrir la natura".

La beguda està elaborada seguint el procés artesanal i tradicional del Japó però amb un arròs del Delta, la varietat marisma, que li dóna un sabor mediterrani. Tot i que el sake, fora del Japó, ha estat conegut popularment com un licor, el primer productor de l'Estat espanyol, Humbert Conti, destaca la diferència. "És com un vi d'arròs. Hem d'oblidar la percepció que tenim del sake dolent, el que es barreja amb alcohol. Aquest sake no té alcohol afegit és el propi de la seva elaboració artesanal", explica.

Després de formar-se, també al Japó, en el procés d'elaboració del sake, Conti va adquirir maquinària fabricada expressament pel seu negoci i va iniciar les primeres proves, a la seva masia rural de l'Ampolla, d'aquesta beguda amb varietats d'arrossos del Japó.

Un cop va perfeccionar la tècnica, va voler adequada el sake al sabor mediterrani per aconseguir que el "Kensho Mediterranean Sake" acabés convertint-se en una beguda del territori. "Ho fem amb una varietat d'arròs del Delta molt perlada, la marisma, i amb aigua de Benassal, de Castelló, perquè és una aigua dura i baixa en sodi. Això ens dóna un sake diferent del japonès i que té un gust mediterrani", afegeix Conti.

És per això que el seu objectiu és poder introduir el sake en les cartes dels restaurants no només del territori, sinó de l'Estat espanyol, i en un futur d'Europa. "El sabor que aconseguim amb l'arròs del Delta ens dóna un gust afruitat com un vi blanc que marida molt bé amb molts productes locals com l'ostra o el llagostí", assegura. De fet, ja ha rebut comandes d'alguns restauradors de València i Barcelona.

"Ens agradaria que els xefs cuinessin amb el nostre sake a més d'acompanyar-lo com a beguda", manifesta. "Ens adrecem a restaurants de gastronomia japonesa però també als que aposten per la cuina de fusió", apunta.