El pla d'inversions de la Unió Europea, conegut com a pla Juncker, ha superat l'objectiu inicial establert el 2015 de mobilitzar 315.000 milions d'euros en inversions en tot el bloc comunitari, segons van informar ahir la Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions (BEI).

En concret, segons les últimes dades, el Fons Europeu d'Inversions Estratègiques (FEIE), principal instrument del pla Juncker, ha aprovat un total de 898 operacions i s'espera que mobilitzin 335.000 milions d'euros en tots els Estats membres de la UE . Aquests préstecs, calcula Brussel·les, ajudaran a 700.000 pimes a obtenir un millor accés al finançament.

El BEI i l'Executiu comunitari estimen més que les operacions del pla Juncker han contribuït a crear més de 750.000 llocs de treball, xifra que augmentarà segons els seus càlculs fins als 1,4 milions de llocs de treball d'aquí al 2020. Les dues institucions comunitàries creuen també que gràcies a aquest mecanisme d'inversions el PIB de la UE ha augmentat el 0,6% i esperen que creixi l'1,3% addicional fins al 2020.

Pel que fa al seu repartiment, Brussel·les destaca que el pla Juncker ha tingut un impacte més gran entre els països «més castigats per la crisi», com Xipre, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal i Espanya. Així mateix, assegura que les regions europees menys desenvolupades es beneficiaran d'un efecte a llarg termini.

Espanya ocupa el setè lloc de la UE pel que fa a inversió mobilitzada pel FEIE amb relació al PIB. El pla Juncker ha aprovat préstecs a Espanya per valor de 7.307.000 d'euros, dels quals s'espera que generin inversions per valor de 37.245.000 d'euros.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assenyalar ahir que el pla d'inversions que porta el seu nom «ha resultat ser un èxit». «Hem finançat projectes que no haurien estat possibles sense el FEIE i ho hem fet sense crear nou deute: dos terços de la inversió procedeix del sector privat», destaca.

Per la seva banda, el president del BEI, Werner Hoyer, va assegurar que se sent «especialment orgullós» del fet que el pla Juncker hagi superat el seu objectiu inicial. «Hem aconseguit el que, fa tres anys, molts consideraven impossible. Aquests tres últims anys han transformat la forma de finançar les prioritats a Europa», va remarcar.