Artelac Làctics Casanueva és una empresa totalment familiar que es dedica a l'elaboració de formatges i altres productes derivats de la llet de cabra d'una forma totalment artesanal.

Per conèixer la història de l'empresa, cal entrar a la història de la família dels germans Dani i Jose Luis Casanueva, que actualment s'encarreguen de l'empresa. El primer és mestre formatger, mentre que el segon es cuida del ramat i també dels camps que proporcionen l'aliment a les cabres.

Dani Casanueva explica que el 1969 els seus avis materns van adquirir els terrenys, que majoritàriament eren bosc i vinyes abandonades, a Sant Vicenç de Castellet, a les portes del parc natural de Sant Llorenç del Munt i amb unes excel·lents vistes al massís de Montserrat. Part de l'espai el van convertir en horta i fruiters i també van comprar cabres per tenir llet. I a mesura que les cabres criaven, les feien créixer fins al punt que els sobrava llet i van començar a fer-ne formatges i mató i a vendre'n, com també feien amb productes de l'horta. De fet, Casanueva recorda que el seu pare tenia una altra feina a Sant Vicenç de Castellet i que, quan acabava la jornada, pujava a peu fins a la finca i baixava carregat de fruita per vendre-la.

I els guanys, explica Casanueva, van invertir-los en pollastres, truges de cria i també conilles de cria fins als anys 80, quan l'autopista de Terrassa a Manresa va partir la finca en dos i a partir de llavors es van concentrar en les cabres i els derivats de la llet.

Actualment, la seva cabanya de bestiar oscil·la entre les 600 i les 1.000 cabres, cosa que fa que la seva producció sigui molt limitada, segons diu Casanueva. Pel que fa als canvis en el nombre d'animals, explica que depèn de la reposició. Així, quan arriben als 1.000 caps de bestiar, no comencen a reposar-los fins que els en queden uns 600. També posa èmfasi que les cabres són de la raça murcianomanxega, de la qual, tot i ser menys productiva que les races de muntanya, s'obté una llet més bona. I tot el ramat s'alimenta dels camps que conrea la mateixa família. A més, les cabres surten a pasturar cada dia perquè «els agrada molt. I prioritzem la qualitat a la quantitat», assenyala Casanueva, que afegeix que, «com que surten a pasturar, les cabres produeixen menys llet però la que fan sempre agafa les aromes d'allò que troben al camp, que sempre és diferent».

En tot el procés, Artelac fa una aposta per la qualitat i, a més, tots els seus productes són ecològics. Així, els camps es conreen de manera ecològica, les cabres s'alimenten amb productes ecològics i finalment n'obtenen una llet ecològica amb la qual fan els aproximadament 30 productes de l'empresa. Entre aquests hi ha nombroses varietats de formatge, mató, pastissos i flams, el seu producte estrella. Tots s'elaboren a la formatgeria que tenen a la mateixa finca. Els seus formatges, matons i flams es poden comprar a la mateixa finca i també en botigues de Sant Vicenç, Manresa i la zona de Barcelona, on tenen distribuïdor gràcies al qual els seus productes fins i tot han arribat a l'estranger.

Els últims anys, l'empresa també s'ha obert al turisme i disposa una sala de tast. Casanueva assegura que l'aposta pel turisme ha estat un autèntic èxit i reben tot tipus de visitants, tant d?autòctons com de diferents països, com ara França, Alemanya i Estats Units, entre d'altres. De fet, segons explica Casanueva, aquest any l'empresa serà punt d'informació del Geoparc i tindrà la carta europea de turisme sostenible, que suposa un reconeixement a la seva tasca en l'àmbit turístic.

A més, actualment, estan condicionant un marge de pedra seca per adaptar una petita zona boscosa perquè s'hi puguin portar a terme tastos dels seus productes.