El BBVA va obtenir uns beneficis durant el 2018 de 5.324 milions d'euros, fet que suposa un increment del 51,3% respecte de l'exercici anterior, segons va informar l'entitat ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Segons l'entitat, la recurrència en els ingressos, el control de les despeses i la plusvàlua per la venda de BBVA Xile en el tercer trimestre (663 milions) van impulsar aquests resultats. El marge d'interessos va assolir els 17.591 milions d'euros durant l'any passat, el 10,8% més a tipus constants, mentre que els ingressos per comissions netes van arribar als 4.879 milions d'euros, el 8,9% més. Les dues línies, que representen els ingressos de caràcter més recur-rent, van sumar 22.470 milions d'euros, el 10,4% més.

El nou president de l'entitat, Carlos Torres Vila, va destacar que el BBVA ha aconseguit créixer a doble dígit «en un entorn complex» i que al mateix temps s'han aconseguit «importants avenços en el nostre procés de transformació».

Segons explica l'entitat, el BBVA va mantenir la disciplina de despeses en totes les geografies. Les despeses d'explotació van créixer el 2,5% durant el 2018, molt per sota de la inflació mit-jana on opera el banc, i el bon comportament dels ingressos nets van fer créixer el marge net el 6,2%, fins als 12.045 milions d'euros.

Creix el dividend

D'altra banda, el valor tangible per acció i els dividends per acció van arribar als 6,11 euros, el que suposa un creixement interanual del 10,1%, i és previst proposar un pagament efectiu de 16 cèntims per acció a l'abril com a dividend complementari de l'exercici 2018.

Quant als indicadors de risc, la taxa de mora va caure al 3,9% al 31 de desembre del 2018, fet que representa un descens de 19 punts respecte al setembre i de 61 punts durant l'any.

En general, apunta l'entitat financera, durant l'exercici de l'any passat van anar disminuint els riscos dubtosos, gràcies al comportament favorable de l'economia espanyola.