El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va presentar ahir un informe sobre el dret al subministrament elèctric, un document en què proposa mesures perquè la factura de la llum es redueixi a la meitat, entre les quals rebaixar el tipus d'IVA de la llum del 21% al 10%.

En una roda de premsa al Parlament, Ribó va reclamar repartir d'una forma més proporcional i justa els càrrecs no relacionats amb el consum entre totes la tipologies o usos (domèstic, industrial, serveis, etc.).

«Dins del preu final que paguen les persones per a l'energia elèctrica que consumeixen hi ha una sèrie de costos que no estan directament relacionats amb el subministrament i deriven de decisions polítiques», va indicar Ribó. «Espanya té l'honor d'estar en la part més alta del cost del quilowatt, només darrere de Bèlgica, Alemanya i Dinamarca», va explicar el Síndic, que va denunciar els «preus excessius» del cost de l'electricitat.

El defensor del poble va comentar altres factors que afecten el preu final de la factura de l'electricitat i que no estan relacionats amb el subministrament, com les ajudes a la generació renovable, el finançament del dèficit de tarifa i impostos com l'IVA o l'impost a l'electricitat. Ribó va atribuir aquests càrrecs en la factura a decisions polítiques i ha proposat reduir-los o eliminar-los per disminuir fins a la meitat el preu del rebut de la llum.

Així, la proposta de canviar el tipus d'IVA de l'electricitat i passar del 21% al 10% és considerada per Ribó com una mesura necessària, «atès que l'electricitat és un bé de primera necessitat, especialment pertinent per a la població més vulnerable». En aquest sentit, el defensor del poble va recordar que el tipus impositiu d'altres subministraments bàsics com l'aigua ja és del 10% i que en altres països de l'entorn l'IVA de la llum també és de tipus reduït.

Malgrat la denuncia de l'alt cost dels quilowatts, en el seu informe, el Síndic recorda que «el mercat és lliure i, per tant, no permet la intervenció pública per reduir els preus», i considera que «les propostes per reduir a curt termini el preu de la llum» haurien de centrar-se en la reducció dels costos del sistema i els impostos.