El president del Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC), Josep Maria Vall, creu que el Govern ha «desvirtuat» el Centre de Formació Professional d'Automoció a Martorell que es va crear per formar 13.000 estudiants d'FP a l'any i que ara acull uns 200 alumnes de formació ocupacional.

En una roda de premsa per presentar les dades del sector del 2018, Vall va recordar ahir que aquest ambiciós centre es va posar en marxa fa cinc anys amb capital de la Generalitat i del Govern per dotar Catalunya d'un centre de Formació Professional especialitzada en automòbil. El centre preveia acollir cada any uns 13.000 estudiants de formació especialitzada en l'automòbil, però, tal com ja va denunciar fa uns dies l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, la realitat és que per ell passen entre 100 i 200 aturats per formar-se.

Vall va explicar que l'objectiu del centre «s'ha desvirtuat» i que fa anys «que discuteixen amb la Generalitat» sobre aquest assumpte. Concretament, el dia 3 d'octubre passat van mantenir una reunió amb representants de quatre conselleries de la Generalitat -Presidència, Empresa, Treball i Educació-, en què tots estaven d'acord amb «tirar endavant els estatuts i les licitacions» perquè els que optessin a gestionar el centre presentessin les ofertes. Va assegurar que van donar de termini fins al 31 de desembre, però que encara no s'ha avançat res, i va afegir que «és un tema polític» perquè sembla que la conselleria de Treball «no vol donar la importància que té a aquest centre i volen seguir dedicant-lo a formació professional». Segons Vall, «si (el centre) es desvirtua tant, per a la indústria de l'automoció no té cap sentit», i va assegurar que, si no compten amb ells, buscaran altres solucions i ja estan estudiant altres alternatives, com col·laborar amb entitats que estan treballant en aquesta direcció. Vall va dir que Catalunya té els mitjans per ser l' hub de formació de l'automoció més important del sud d'Europa.

D'altra banda, el clúster va advertir ahir que el 75% de les empreses del sector hauran desaparegut el 2030 si no es reinventen per adaptar-se i mantenir la seva competitivitat, a causa dels canvis que passa el sector. Vall va explicar que les claus per competir en el futur passen per adaptar-se als models empresarials, buscar socis, transformar els processos industrials en la indústria 4.0, fomentar el talent i impulsar les capacitats tecnològiques basades en un ecosistema elèctric.