La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va afirmar ahir que «ningú no s'ha pres seriosament» l'entrada en vigor del registre de la jornada laboral i va assegurar que «Inspecció de Treball actuarà».

Així ho va assenyalar en una trobada amb els mitjans després d'assistir a l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press del candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, en què va deixar clar que les empreses han tingut dos mesos per planificar-se, i per aquest motiu els va demanar «que compleixin».

«Si haguéssim concretat un registre de jornada ens haurien dit que el sistema era inflexible», va assenyalar Valerio, que va destacar que s'ha establert un sistema flexible per donar cobertura a modalitats com el teletreball o a persones que treballen en un altre país, però que depenen d'empreses espanyoles.

«Hi ha hagut dos mesos per fer-ho i, per descomptat, la Inspecció de Treball actuarà, però si arriba una empresa i diu que està en fase de negociació, es donarà un marge de maniobra dins del respecte a la llei perquè pugui engegar el registre horari», va deixar clar.

Per a Valerio, és imprescindible complir la legislació vigent en favor dels treballadors, de les empreses i de la Seguretat Social. «Cal complir les jornades, els contractes a temps parcial són a temps parcial i les hores extraordinàries són hores extraordinàries», va recalcar. La titular del ministeri va denunciar que a la setmana s'estan fent més de tres milions d'hores que no es cobren ni es cotitzen, per la qual cosa va insistir en la necessitat d'aplicar aquesta normativa.

També va recordar que, encara que Inspecció de Treball ja podria sancionar, té unes directrius tècniques d'aplicació de la norma, per la qual cosa si una empresa encara no ha adoptat el registre, però queda clar que s'està negociant, no se sancionarà. No obstant això, va insistir que «la moratòria no pot ser sine die», perquè el registre de jornada es va aprovar en un reial decret llei d'extrema urgència.