La Llotja de Reus ha defensat el «rol neutral» de la institució en la fixació dels preus de l'avellana. Ho ha fet com a resposta a les crítiques que el sector li feia a començament de setmana denunciant que els preus marcats són insuficients i «per sota del preu de cost».

En un comunicat, la institució ha assegurat que el preu que fixa és orientatiu i el resultat d'un consens entre els operadors del sector. A més, ha assenyalat que el procés està marcat per la llei de l'oferta i la demanda que governa l'economia de mercat. També ha lamentat l'actitud d'Unió de Pagesos per posar, diuen, novament en dubte la seva activitat. L'entitat ha subratllat que el sindicat agrari ha rebutjat diverses vegades formar part de la taula dels preus dels fruits secs i els han tornar a oferir incorporar-se. En el comunicat han detallat que l'actual collita de l'avellana ha donat un producte de «reduïdes dimensions que orienta els preus a la baixa», una situació que, segons afirmen, no afronten altres zones productores. A més, han afegit que el sistema d'elaboració dels preus orientatius dels fruits secs a la Llotja de Reus se sotmet a un reglament que va ser debatut, perfeccionat i implantat a partir dels treballs de la «taula dels preus dels fruits secs», coordinada per la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. Aquesta taula estava formada per representants del mateix Departament, dels sindicats agraris Unió de Pagesos i Joves Agricultors, operadors del sector i la mateixa Llotja. Finalment, des de la Llotja de Reus conclouen que continuaran amb la seva activitat reguladora, actuant de manera independent i equànime en benefici de la transparència dels mercats.

Els pagesos de l'avellana van organitzar una tractorada dimarts passat per denunciar «l'oligopoli» de les empreses compradores a qui acusen de «forçar els preus a la baixa». La protesta que va sortir des de Reus, va arribar fins a Riudoms i el Morell, i va acabar a la Selva del Camp. Els pagesos es van concentrar davant les sis principals empreses per denunciar que els estan «enfonsant», segons el responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Rafel Español. El sector ha tornat a denunciar que les cotitzacions de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferior que la d'Itàlia i Turquia, i ha instat el Departament d'Agricultura a fer ús de l'Observatori Agroalimentari de Preus i sancionar, si cal.

Unió de Pagesos cridava així a la mobilització a la pagesia de la fruita seca i la garrofa per traslladar a la ciutadania i a les administracions el què consideren «un abús» per part de les empreses que compren avellana als agricultors catalans. Segons ha denunciat aquest dijous el sindicat, els operadors privats d'avellana, mitjançant el reglament de la Llotja de Reus, són els que acaben determinant els preus que publica aquest ens de referència.