El Govern central va demanar ahir a Nissan que ajorni almenys fins al desembre del 2021 el tancament de les fàbriques de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca amb l'objectiu de donar més temps per buscar nous projectes industrials que permetin mantenir l'activitat i l'ocupació en aquestes plantes.

La direcció de Nissan i el comitè d'empresa van mantenir ahir una reunió telemàtica amb responsables del ministeri d'Indústria i de la conselleria d'Empresa per abordar el tancament dels tres centres de l'automobilística a Barcelona, previst inicialment per al desembre del 2020.

El secretari general d'Indústria, Raúl Blanco, que va participar en la reunió, va explicar que el Govern espanyol està plenament disposat a participar en la creació d'una taula de treball per a l'estudi de possibles opcions de reindustrialització de les plantes de Nissan, tal com reclamen els sindicats. De fet, va dir Blanco, el ministeri ja fa temps que treballa, juntament amb la conselleria i altres agents econòmics, en la recerca de nous projectes que permetin suplir la marxa de Nissan i liderar la transformació de l'automoció des de Barcelona.

Però per aconseguir-ho, va precisar, «es necessita temps suficient», motiu pel qual el Govern central ha plantejat a la direcció de Nissan la possibilitat que ajorni al desembre del 2021 el calendari de tancament.

«Fa mesos que treballem en la reindustrialització de les plantes, però cal que l'empresa ens doni un calendari raonable, que com a mínim el tancament fos el desembre del 2021», va indicar el secretari general d'Indústria.

Blanco també va instar la multinacional japonesa a participar activament en la recerca d'aquests nous projectes, facilitar-hi la incorporació dels seus actuals treballadors i l'adaptació dels seus proveïdors.

«Li demanem que per responsabilitat amb el territori i amb els treballadors s'impliqui, que sigui una part activa en la inversió, en què podria participar fins i tot financerament», va precisar Blanco. «Quaranta anys de Nissan a Barcelona mereixen una sortida digna», va subratllar.

Anit, en la reunió que encara mantenien Nissan amb els sindicats a l'hora de tancar edició, l'empresa va plantejar tancar la planta de la Zona Franca el desembre del 2021 si s'arriba a un acord global en la resta de punts i es reprèn la producció de les plantes l'última setmana de agost.

Així ho van explicar a Efe fonts pròximes a la negociació, durant un recés en les converses en espera que els sindicats responguessin a la proposta de la multinacional japonesa. La direcció i els sindicats de Nissan mantenien ahir l'última de les reunions del període de consultes per intentar arribar a un acord pel tancament de la fàbrica.