La patronal CEOE ha proposat que l'IVA del turisme es rebaixi fins al 7% per combatre els efectes de la pandèmia en el principal sector per a l'economia espanyola, que representa el 12,3% del PIB i el 12,7% de l'ocupació. Així ho va traslladar ahir la patronal en la presentació de l'informe «Gestió de la crisi turística provocada per la covid-19», que entre d'altres compara les mesures que han pres amb més «decisió» altres països europeus i on el turisme no és un sector amb tant pes sobre el total de l'economia.

El president de la patronal, Antonio Garamendi, reclama un pla d'ajuda integral per a tota la cadena de valor inclosa en el turisme, com el comerç, l'hostaleria, el transport i l'oci nocturn.

La presidenta del Consell de Turisme, Cultura i Esport de la CEOE, Marta Blanco, assegura que el sol fet de no aplicar una rebaixa de l'IVA, com sí que fan altres països europeus, ja deixa Espanya en un «desavantatge competitiu». Per exemple, amb un pes del 3,8% sobre el PIB el Regne Unit ha reduït la taxa en el turisme per import de 4.100 milions de lliures i ha aprovat ajudes per valor de 33.000 milions (30.000 milions de lliures), davant els 5.000 milions d'euros d'ajudes previstes a l'Estat, on el pes del turisme és superior.

Garamendi va demanar ahir concretar primer «què és turisme o no», en referència a sectors que entren dins la cadena de valor, com els transports, el comerç, l'hostaleria, o les bugaderies i el servei de manteniment d'un aire condicionat d'un hotel. També va destacar la necessitat de preguntar-se si els treballadors temporals o fixos discontinus han d'estar inclosos en un ERTO un cop finalitzada la temporada d'estiu. Garamendi va insistir que els expedients haurien d'estar vigents almenys fins a la pròxima temporada. Així mateix, va assenyalar que «no s'ha d'abandonar ningú» i va subratllar que cal donar suport a les companyies aèries, un dels sectors més colpejats per aquesta crisi. A més, va recordar la importància que tenen per al sector turístic, ja que representa la via d'accés dels turistes internacionals amb especial auge en els rutes intercontinentals. D'altra banda, va reclamar desenvolupar molt més l'aplicació mòbil de seguiment dels positius per covid-19.