Nou retard en les negociacions internacionals a favor d'una nova fiscalitat per a les multinacionals amb ús intensiu de la tecnologia digital.

L'organització de països desenvolupats OCDE havia previst un acord per a això a final de l'any 2020, però el seu secretari general, Ángel Gurría, va ajornar ahir fins a «mitjan 2021» la possibilitat de posar en marxa un acord per a una nova fiscalitat de les multinacionals que inclogui una tributació mínima de cadascuna.

Ho va anunciar Gurría ahir en una trobada informativa prèvia a la reunió de ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G-20 prevista per a demà, sota presidència de l'Aràbia Saudita. En la trobada informativa també hi va participar Pascal Saint-Amans, director del Centre per a la Política Fiscal de l'OCDE. «El got és mig ple: el paquet està gairebé a punt però cal un acord polític», va reconèixer Saint-Amans.

Gurría va admetre l'existència de «progressos substancials» entre 137 països, inclosos els EUA, que -segons va dir- permetran avançar en un acord abans que finalitzi el 2020 amb l'objectiu de convertir-lo en compromís d'implementació a mitjan 2021. Gurría va vincular aquest retard a les dificultats negociadores provocades per la pandèmia i a les «diferències polítiques» entre els països.

En ser preguntat per la possible incidència de les eleccions als EUA, es va limitar a destacar el compromís actiu d'aquest país en l'avanç dels acords i el seu convenciment que així serà guanyi qui guanyi en els comicis de novembre.