Més del 70% de les empreses del sector de l'automoció a Espanya preveu una caiguda de la facturació el 2020 per sobre del 30% a causa, principalment, de l'impacte de la covid-19, i el 41 % reduirà o frenarà la inversió, mentre que el 40,7% mantindrà l'ocupació amb l'aposta pels ERTO.

Aquests resultats estan recollits en el baròmetre Auto Mobility Trends, elaborat per Coche Global i YGroup, i que es basa en les respostes a una enquesta d'unes 400 empreses del sector de l'automoció, des de fabricants de vehicles fins a proveïdors i concessionaris, entre el febrer i el maig d'aquest any.

La fotografia de l'àmbit de l'automoció revelada pel baròmetre va ser presentada ahir en un acte a Casa Seat al qual va assistir la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, que va destacar que el moment actual, tot i la crisi, ha de ser aprofitat per dur a terme la transformació del sector cap a l'electromobilitat.

Pel que fa a la facturació, no arriben al 15% les empreses que preveuen augmentar-la aquest any, i els proveïdors són l'esglaó de l'ecosistema més afectat, ja que fins al 60% ha declarat que espera un descens dels seus ingressos.

En el capítol dels resultats operatius, el 46,5% preveu un deteriorament a final d'any tot i que l'any passat el 46% va aconseguir augmentar aquestes xifres.

Deixant de banda la perspectiva econòmica, l'enquesta posa en relleu l'existència d'una tendència de transformació cap a l'electromobilitat. Així, gairebé el 60% de les empreses han anat reorientant la seva inversió cap a aspectes de la nova mobilitat, i el vehicle elèctric i els seus desenvolupaments ja en concentren tres quartes parts. Els fabricants són els que més aposten per la micromobilitat i els vehicles elèctrics, mentre que els proveïdors estan més enfocats al cotxe connectat i al car-sharing (cotxe compartit).

D'altra banda, Seat ha venut el setembre 43.500 vehicles, el 0,6% més que en el mateix mes del 2019, per la qual cosa es produeix una estabilització després de la forta caiguda soferta els mesos anteriors a causa de la pandèmia del coronavirus. Seat va informar ahir que «es tracta del millor mes de setembre de la història» de la companyia i supera el rècord aconseguit en el mateix mes de l'any passat (43.200 unitats). Per països, els lliuraments de Seat han crescut, sobretot, a Alemanya, Itàlia i Àustria. Les vendes de Cupra han arribat al setembre a un rècord històric de més de 3.000 unitats, el 80,6% més que al setembre del 2019. Les vendes de Seat acumulades des del gener fins al setembre han baixat el 30,3%.