BBVA i Banc Sabadell mantenen contactes preliminars per a una possible fusió, que donaria lloc a un grup amb més de 950.000 milions d'euros en actius i una mida a Espanya molt similar a la que tindria la unió de CaixaBank i Bankia, segons van informar ahir fonts pròximes.

BBVA va confirmar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) els contactes amb Sabadell i l'inici d'un procés de revisió («due diligence») per part d'ambdues entitats, així com la designació d'assessors externs, si bé aclareix que no s'ha pres cap decisió sobre aquesta potencial operació.

De fet, afegeix, «no hi ha cap certesa que s'arribi a adoptar ni, en aquest cas, sobre els termes i condicions d'una eventual operació» per crear un banc amb 46.000 empleats i més de 4.200 oficines a Espanya, a més d'una important presència a Mèxic, Turquia i el Regne Unit.

Des de principis de setembre, després de l'anunci que CaixaBank i Bankia estudiaven la seva fusió, els rumors sobre una possible unió de BBVA i Sabadell van començar a sonar amb força, fins i tot s'esmentava la possibilitat de sumar Kutxabank en l'operació.

La notícia de les converses per a una fusió arriba el mateix dia en què BBVA va anunciar la venda de la seva filial als Estats Units per 11.600 milions de dòlars, uns 9.700 milions d'euros, la major operació en la història del grup, que li dóna un marge més ampli per invertir en els mercats on opera. La transacció generarà una plusvàlua neta d'impostos d'uns 580 milions d'euros i el patrimoni tangible s'incrementarà en 1.400 milions d'euros, segons va informar el banc.

El preu de l'operació representa 19,7 vegades el resultat obtingut per la unitat en 2019 i equival a prop del 50% del valor en borsa actual de BBVA, per la qual cosa l'operació crea un «enorme» valor per als accionistes. La transacció, que es tancarà previsiblement a mitjan 2021, una vegada s'obtinguin les autoritzacions reguladores necessàries, tindrà un impacte positiu en el ràtio de capital CET1 'fully loaded' de BBVA de prop de 300 punts bàsics, equivalent a 8.500 milions d'euros de generació de CET1.

«Aquesta és una gran operació per a totes les parts. PNC ha reconegut l'enorme valor del nostre negoci, els nostres clients i el nostre gran equip als Estats Units, que formaran part d'un grup financer líder al país», va assenyalar el president de BBVA, Carlos Torres Vila. «L'acord enforteix nostra ja sòlida posició financera. Ens aporta molta flexibilitat per a invertir de manera rendible en els nostres mercats -impulsant el nostre creixement a llarg termini i fent costat a les economies en la fase de recuperació- així com per a incrementar la remuneració a l'accionista», va ressaltar.

Als Estats Units, BBVA és present a la regió del Sunbelt, amb més de 100.000 milions de dòlars (8.438 milions d'euros) en actius, 637 oficines i posicions de lideratge a Texas, Alabama i Arizona. Una vegada es completi l'operació, PNC -amb seu a Pittsburgh- es convertirà en el cinquè banc més gran del país per actius.