La liquidació del nou impost sobre les transaccions financeres, conegut com a taxa Tobin, començarà el pròxim 22 de febrer del 2021 i es durà a terme de manera mensual entorn del dia 20 de cada mes, segons el calendari del contribuent del 2021 publicat per l'Agència Tributària i recollit per Europa Press.

D'aquesta manera, el dia 22 de febrer es liquidarà l'impost corresponent al gener i així successivament tots el mesos de l'any fins a finalitzar l'exercici, atès que la seva liquidació serà mensual.

Al seu torn, la liquidació del nou impost sobre determinats serveis digitals, conegut com a taxa Google, començarà el pròxim 30 d'abril sobre el període corresponent al primer trimestre de l'any, ja que el pagament d'aquest tribut serà trimestral. El segon trimestre es liquidarà el 2 d'agost i el tercer trimestre, el 2 de novembre, i per liquidar el quart trimestre caldrà esperar als primers mesos del 2022.

Tots dos impostos, que entraran en vigor l'1 de gener del 2021, aportaran a les arques públiques, d'acord amb les estimacions del Govern, uns 1.800 milions d'euros. En concret, amb la taxa Tobin el Govern preveu recaptar 850 milions d'euros anuals, ja que grava amb el 0,2% les operacions d'adquisició d'accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades la capitalització borsària de les quals sigui superior a 1.000 milions d'euros. No es gravarà la compra d'accions de pimes i empreses no cotitzades.

Per la seva banda, la taxa Google gravarà les empreses amb ingressos anuals totals almenys de 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros, i s'adreça a serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari durant la seva activitat o la venda de metadades.

Encara que Hisenda tenia prevista una recaptació inicial d'uns 1.200 milions d'euros (abans de la pandèmia), posteriorment la va rebaixar a 968 milions.

Respecte a la taxa Google, el Govern assegura que la norma tindrà «caràcter transitori» fins que s'aprovi una normativa mundial o europea en el marc de l'OCDE o el G20, cosa que de moment no s'ha aconseguit. A més, la tramitació d'aquest nou impost s'ha produït enmig de les amenaces dels Estats Units a Espanya, França, Regne Unit i Itàlia sobre represàlies amb nous aranzels sobre aquests impostos digitals, i s'ha arribat a fixar aranzels sobre França, que va suspendre l'aplicació del tribut per negociar una figura internacional, però ja ha anunciat que el reimplantarà per la falta d'acord.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assegurar recentment que no s'escatimen esforços per aconseguir un acord sobre la taxa Google en el marc de l'OCDE o el G20, però va aclarir que si no s'aconsegueix un acord internacional enguany, la UE aprovarà una proposta pròpia a principis del 2021.