Quatre de cada deu autònoms catalans asseguren que haurien de tancar el negoci de forma definitiva si s'aprovessin noves restriccions per frenar l'expansió de la covid-19. Segons un informe presentat ahir per Pimec, només un 15% dels empleats per compte propi podria aguantar una tercera onada sense problemes, i la resta reconeix que tindria grans dificultats per seguir treballant. En concret, el 40,9% diu que hauria de tancar, i el 44,1% afirma que podria continuar, però «no gaire bé». Segons el gerent de l'àrea institucional de la patronal, Àngel Hermosilla, els sectors més afectats continuen sent l'hostaleria i la restauració, tot i que altres com la construcció comencen a tenir més problemes.

Per altra banda, Hermosilla va voler fer esment a la situació de sectors com l'oci infantil o el dels firaires, que considera que estan «invisibilitzats». «Tenen un impacte important en l'ocupació, però han passat desapercebuts perquè alguns estan tancats des del mes de març; [...] la seva situació és d'inquietud total, perquè se'ls apliquen fortes restriccions i les ajudes que arriben són molt baixes», va comentar Hermosilla.

Segons l'informe de Pimec, el nivell d'activitat continua sent baix a les petites i mitjanes empreses catalanes. Entre les enquestades, només el 34,5% diu que té un 50% o més d'activitat respecte als mesos previs a l'estat d'alarma. Per altra banda, el 18,3% assegura que la seva activitat és nul·la.

Tot i que la percepció de la situació econòmica general ha millorat respecte a l'inici de l'estat d'alarma, les pimes segueixen preocupades per la situació actual. Segons l'enquesta de Pimec, les empreses catalanes valoraven amb una nota d'1,8 punts sobre 5 la situació econòmica, una xifra poc allunyada respecte a la puntuació d'1,62 atorgada al març. El pessimisme generalitzat està íntimament lligat a l'evolució de les vendes del 2020. Segons Pimec, cap empresa ha aconseguit incrementar la seva activitat per sobre del 25%, i només el 4,3% ha registrat un augment d'ingressos.