L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va acompanyar 87 nous projectes d'economia social durant el seu quart any de funcionament. D'aquests 87 acompanyaments en la creació de nous projectes cooperatius, 27 d'ells han estat al Bages, la comarca que en va tenir més de les sis que formen part de la Catalunya Central. Osona i l'Anoia en van tenir 17; el Berguedà, 14; el Solsonès, 7, i al Moianès en aquest últim any no n'hi va haver cap. Tres d'ells tenien un abast de tota la Catalunya Central i dos eren al Lluçanès.

Els acompanyaments per a la creació de nous projectes d'economia social en el territori no són l'única activitat que du a terme l'Ateneu Cooperatiu, tot i que sí un dels objectius principals del Programa d'Economia Social de la Generalitat en el qual s'emmarca l'actuació dels 14 ateneus cooperatius existents a Catalunya. En concret, el de la Catalunya Central, malgrat la situació de pandèmia, va dur a terme 197 activitats, en les quals van participar 1.769 persones.

D'aquestes activitats 56 van ser virtuals a causa de les restriccions imposades per la crisi sanitària. De la resta, 71 van tenir lloc a la comarca del Bages; 17 a l'Anoia; 17 més a Osona; 9 al Berguedà; 7 al Solsonès; 5 al Moianès; 3 al Lluçanès; 7 afectaven el conjunt de la Catalunya Central, i 3 van tenir lloc fora en altres territoris, tot i estar-hi implicat directament l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Sis cooperatives i dues associacions de nova creació

Pel que fa a la constitució de projectes d'economia social, en total se'n van crear vuit (sis cooperatives i dues associacions), que van comportar la generació de 16 nous llocs de treball. En altres eixos de treball de l'Ateneu, es van dur a terme 44 accions formatives i 37 activitats amb centres educatius. Es va continuar fent accions per donar a conèixer l'economia social, tant entre l'administració local, com entre assessories i gestories, algunes de les quals van obtenir el Segell Coopera que certifica que han rebut la formació adequada per especialitzar-se en l'acompanyament de projectes d'economia social.

També es va dur a terme treball en diferents eixos transversals com l'agroecologia, les cures, la transició energètica, la cultural, les finances ètiques, el consum responsable, les migracions o l'habitatge.

Una diagnosi sobre l'afectació de la covid-19 en les cooperatives

Entre les gairebé 200 activitats impulsades des de l'Ateneu destaquen la diagnosi que va fer-se entre les cooperatives i empreses d'economia social del territori sobre l'afectació que havien patit a causa de la covid-19, així com la publicació i seguiment de les mesures per pal·liar la crisi sanitària i social derivada de la pandèmia.

També, però, s'ha donat continuïtat a projectes iniciats en anteriors edicions, i s'ha implicat directament en l'organització de certàmens com la Festa del Riu de Manresa o la fira alTERna't de Manlleu. S'ha pres part activa en les tasques per crear un obrador compartit al Bages, s'ha acompanyat la primera cooperativa de joves del país a Collsuspina o s'ha obert amb Sostre Cívic un punt d'informació sobre habitatge cooperatiu a Manresa, entre moltes altres accions dutes a terme al llarg de l'últim any.

El grup motor de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està format per les cooperatives Gedi, Frescoop/MengemBages, L'Arada, Sambucus i Dies d'agost. Alhora, es compta amb la col·laboració de 54 entitats públiques i privades més del territori.