La Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes (COAC) ha tancat el 2020 amb una superfície visada de 212.000 metres quadrats, dels quals 74.000 metres quadrats al Bages; 31.400, a l'Anoia; 10.000, al Berguedà; i 4.900 al Moianès. La resta, 91.862 metres quadrats, han estat a Osona. D'aquesta manera, segons les dades del col·legi, la superfície visada al territori central respecte de l'any anterior pràcticament es manté igual, amb una disminució d'1%. «En algunes comarques s'incrementa la superfície de construcció, mentre que en altres ha disminuït», apunta el col·legi, que recorda que durant el mes d'abril va haver una «caiguda important» del visat de projectes amb motiu de l'estat d'alarma. A Catalunya, la superfície visada ha caigut el 2020 el 17% en un any.

Quant a l'ús d'habitatge, les dades del col·legi indiquen un augment de la superfície visada en un 8% respecte el 2019, mentre que en l'ús de no habitatge hi ha hagut una disminució d'aproximadament un 18%, fet que s'explica «per les intervencions de canvi d'ús de local a habitatge», segons el col·legi. Quant a la creació d'habitatge, l'any es va tancar amb un total de 589 visats, el 8% més que el 2019. La rehabilitació dels projectes visats pel COAC decreix, amb una superfície total visada de 71.740 metres quadrats, enfront els 133.500 d'obra nova, fet que suposa que la rehabilitació correspon només al 35% de la superfície total visada a les comarques centrals, segons el col·legi, que apunta que «no totes les rehabilitacions son objecte de visat, i les dades reals de rehabilitació només es poden obtenir a través de les llicències municipals».

El COAC insisteix que el sector viu un procés de desacceleració, «marcat per un model tradicional de projectes residencials d'obra nova i una activitat de rehabilitació testimonial». «És evident que calen més polítiques d'impuls a la rehabilitació i una aposta decidida de les administracions per establir un marc regulador i finançament que promoguin l'eficiència energètica, la renovació d'edificis i el desplegament de fonts renovables als edificis i als barris, tal com requereix la CE», conclou en una nota.