04 de març de 2021
04.03.2021
Regió7

Brussel·les vol mantenir les regles fiscals suspeses el 2022

La proposta final es publicarà al maig La Comissió defensa que, per reactivar les normes, l'economia ha d'haver recuperat el nivell previ a la covid

03.03.2021 | 21:46
Paolo Gentiloni

La Comissió Europea s'inclina per mantenir les regles fiscals suspeses el 2022. Després que el març del 2020 suspengués les normes fiscals per al 2020 i el 2021 per permetre als estats gastar més per afrontar la crisi per la covid-19, ara l'executiu europeu aposta per mantenir la suspensió el 2022 tenint en compte «els actuals indicadors preliminars». La comunicació publicada dimarts és un primer posicionament sobre l'activació o no de les regles fiscals el 2022, però la proposta final es farà pública al maig basant-se en les previsions econòmiques de la primavera. Al document, la Comissió defensa que el principal criteri per reactivar les normes fiscals ha de ser que l'economia hagi recuperat el nivell previ a la pandèmia.

La comunicació de la Comissió considera que l'indicador «més adequat» per decidir reactivar les regles fiscals ha de ser que l'activitat econòmica del bloc comunitari hagi recuperat el nivell previ a la crisi i l'executiu europeu també aposta per tenir en compte la diferència entre la producció actual i potencial o els indicadors del mercat de treball per prendre la decisió. La Comissió va fer la publicació perquè els estats han de tenir una «guia» per a la preparació dels Programes d'Estabilitat i Convergència que han de presentar a l'abril. Al document, l'executiu europeu obre la porta a aplicar les regles fiscals amb «flexibilitat» un cop es reactivin. «Les situacions específiques dels països es continuaran tenint en compte després de la desactivació de la clàusula general de salvaguarda. D'altra banda, l'informe alerta del «risc» de retirar prematurament el suport fiscal a l'economia. «Pot frenar la recuperació i agreujar les cicatrius en tota la Unió Europea», avisa la Comissió, que alerta del risc que «s'aprofundeixin les divergències econòmiques entre estats». A la presentació de la proposta, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, va insistir que els governs han de mantenir el suport a l'economia tant aquest any com el que ve. «S'ha de mantenir la política fiscal de suport tant com sigui necessari», va subratllar. Al seu torn, l'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va afegir que cal mantenir el suport econòmic per «no repetir els errors del passat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit