La sostenibilitat és clau per al planeta i per a les empreses.

Per què és tan important?

La sostenibilitat va més enllà de preservar el planeta, és una gran oportunitat per a les empreses de ser més eficients, més competitives i més resilients, tant en el context actual com en crisis futures.

Les empreses en són conscients?

En general sí, però veiem que hi ha desconeixement per part de les empreses més petites de com ser sostenibles els pot fer més rendibles. Moltes pensen que ser sostenible és car, i no és així.

Des de BBVA com ajuden a les empreses cap a aquesta transició ecològica?

A més de fer costat als nostres clients amb solucions de liquiditat i finançament, volem acompanyar-los en la seva recuperació, donant-los els coneixements i les solucions necessàries per a una recuperació ràpida dels seus negocis de manera sostenible.

Fa anys que BBVA treballa per ser líder en transformació digital, la digitalització ajuda a la sostenibilitat?

Per descomptat. BBVA ha estat el primer banc del món a fer servir analítica de dades per a calcular la petjada de carboni de les empreses, un primer pas per implementar accions que els ajudin a reduir les despeses en energia. En aquesta línia hem arribat a un acord amb l'Associació Nacional d'Empreses de Serveis Energètics per ajudar les nostres empreses clients a prendre mesures d'estalvi energètic o gestionar subvencions en aquest àmbit.

Quant pot arribar a estalviar una empresa si aconsegueix ser eficient energèticament?

Mitjançant inversions per a la renovació dels seus equips de producció, la implantació d'instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic i l'adopció de pràctiques de gestió energètica més avançades, les empreses poden reduir significativament les despeses en energia i millorar la seva rendibilitat. Els estalvis es poden situar entre el 10% i el 45%.

Quin és el compromís de BBVA amb la sostenibilitat?

Adquirim el Compromís 2025 basat en tres línies d'actuació: finançar per a contribuir a frenar el canvi climàtic i aconseguir el compliment dels ODS mitjançant la mobilització de 100.000 milions d'euros entre 2018 i 2025; integrar els riscos ambientals i socials associats a l'activitat del banc per minimitzar els potencials impactes negatius directes i indirectes; i involucrar tots els grups d'interès per impulsar de manera col·lectiva la contribució del sector financer al desenvolupament sostenible. Malgrat la pandèmia, ja portem 50.154 milions d'euros mobilitzats. També hem incorporat els riscos i oportunitats del canvi climàtic en les nostres decisions d'inversió i finançament, per exemple acabem d'anunciar que el banc reduirà a zero la seva exposició a activitats relacionades amb el carbó, deixant de finançar a empreses en aquestes activitats.