Continua la incertesa sobre els problemes financers del gegant immobiliari xinès Evergrande, que va entrar ahir en una pròrroga de 30 dies per fer front al pagament dels interessos d’un paquet de bons offshore el termini dels quals vencia dijous.

Si bé la principal subsidiària del grup, la seva filial immobiliària, havia promès que compliria les seves obligacions amb un conjunt de bons cotitzats en iuans a través de la Borsa de Shenzhen -que també vencia dijous-, Evergrande encara no s’ha pronunciat sobre si farà el mateix amb els esmentats bons offshore.

El pagament dels bons xinesos ascendiria a uns 36 milions de dòlars, mentre que la quantitat que ha d’abonar en aquesta tanda de pagaments d’interessos de bons offshore és d’uns 84 milions de dòlars.

L’economista en cap de Natixis per a Àsia-Pacífic, Alicia García-Herrero, creu que en aquest últim cas es durà a terme una reestructuració amb una quitança «elevada», d’«almenys el 50%»: «No crec que ho paguin íntegrament. Els bonistes internacionals hauran d’acceptar la quitança, molts han entrat a través de banca privada», va dir a Efe.

A això cal sumar-hi que el pròxim 29 de setembre es compleix el termini per pagar 47,5 milions de dòlars més d’un altre conjunt de bons en dòlars i cotitzats a l’estranger. Sobre els bons onshore en iuans, García-Herrero creu que la solució serà diferent, i pronostica un allargament dels terminis sense que es redueixi el deute nominal.

La situació ha provocat que Evergrande hagi viscut les dues últimes jornades borsàries en una autèntica muntanya russa: si bé dijous es disparar el 17,6% després de la promesa que pagaria els bons xinesos, el fet que no complís amb la data per afrontar el pagament d’interessos dels offshore va fer que les seves accions s’esfonsessin l’11,6% ahir.

Mentrestant, continua el silenci oficial a la Xina: les autoritats segueixen sense intervenir, almenys de manera pública, i l’aparent desinterès de la premsa oficial pel tema contrasta amb les portades que ocupa des de fa dies als mitjans internacionals.

Algunes de les capçaleres més importants a escala global afirmen que la Xina ha exigit a Evergrande que no incorri en l’impagament dels seus bons offshore, mentre que altres asseguren que Pequín està demanant a les autoritats locals que es preparin per a la caiguda de la companyia.