El portaveu del PSOE a l’Assemblea de Madrid, Juan Lobato, ha proposat una reforma fiscal «completa» a la Comunitat de Madrid, que no implicaria una pujada d’impostos a rendes de menys de 150.000 euros i que suposaria una rebaixa de 0,5 punts en l’IRPF als trams inferiors a 50.000 euros.

Es tracta d’una proposta «alternativa» a la reforma fiscal del PP i Vox que, segons ha dit Lobato en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, beneficia només l’1,2 per cent de les grans rendes de més de 200.000 euros.

La proposta socialista planteja aplicar un tipus autonòmic del 22,5 per cent a un nou tram de rendes superiors a 150.000 euros; crear el tram de 78 a 150.000 euros que es mantindria i a les rendes menors a 50.000 euros se’ls aplicaria una rebaixa de 0,5 punts en l’IRPF.

Aquesta reforma també vol actuar sobre els mínims personals i familiars, amb l’elevació de 200 euros del mínim personal i de 200 euros per cada un dels primers i segons fills, una mesura especialment dirigida a les famílies monoparentals.

«Amb la pujada de mínims exempts i la reducció de tipus mitjans i baixos, se li aplica un estalvi fiscal a les famílies amb ingressos de fins a 150.000 euros, per aconseguir, d’aquesta manera, no només pal·liar l’efecte de la inflació, sinó una progressivitat més gran de l’IRPF a la Comunitat de Madrid», ha defensat Lobato.

També planteja reformar dues grans figures impositives: l’impost de successions i donacions i el de patrimoni.

Així, el PSOE vol «blindar» tots els madrilenys amb un patrimoni de fins a 1,5 milions, que no pagaran «ni un euro més d’impostos».

El mateix farà amb els que heretin fins a 1.008.000 euros, que tampoc pagaran més impostos.

L’objectiu d’aquesta reforma, segons Lobato, és aconseguir la suficiència en el sistema per aconseguir un finançament d’uns serveis públics de qualitat, a través de la «moderació» i la «justícia».

Finalment, ha convidat la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, a participar en una iniciativa monogràfica a l’Assemblea de Madrid, per poder analitzar i debatre aquesta reforma fiscal i altres propostes fiscals amb més detall.