L’economia espanyola va créixer un 0,2% durant el primer trimestre de 2022, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la qual cosa suposa una reducció d’una dècima respecte a la dada preliminar avançada el 29 d’abril (0,3%) i de 2 punts respecte a la pujada del PIB del trimestre anterior (2,2%).

Les dades de comptabilitat nacional trimestral difosos ahir per l’INE apunten al fet que la demanda nacional (consum i inversió) ha restat 0,6 punts a l’avanç del PIB, la meitat de l’estimat a l’abril (1,2 punts), en tant que la demanda externa (exportacions i importacions) ha contribuït al creixement amb 0,8 punts, set dècimes menys del calculat (1,5 punts).

El Ministeri d’Economia destaca que el creixement de l’economia espanyola es manté en un context d’incertesa, amb un primer trimestre marcat per la incidència de la variant ómicron, l’inici de la guerra a Ucraïna i l’atur patronal de transports, i amb una taxa similar a la d’Alemanya i superior a les d’Itàlia i França. El principal llast per al PIB ha estat el significatiu descens del consum de les llars, amb una contracció del 2%, encara que la dada és millor del que l’INE va avançar a l’abril, quan va estimar una baixada del 3,7%.

Respecte a la inversió empresarial en béns d’equip i maquinària, ha augmentat un 9,1%, més del calculat a l’abril (7,3%), però s’ha reduït el creixement de la inversió destinada a habitatge i construcció, amb un increment del 0,4% enfront del 1,3% avançat.

Les exportacions han registrat un augment molt menor del previst, de l’1,1% enfront del 3,4% avançat a l’abril, mentre que les importacions han caigut el 0,8%, tres dècimes més.

L’activitat es va contreure en el primer trimestre en l’agricultura (-3,2%), la indústria (-1,8) i la construcció (-0,1%), mentre que va créixer un 0,5% en els serveis.

Dins dels serveis, han caigut les activitats professionals, científiques i tècniques (el 5,7%), les financeres i d’assegurances (el 2%) i la informació i comunicacions (el 1,4%), mentre que han avançat les activitats immobiliàries (3,4%), el comerç, transport i l’hostaleria (2%) i les activitats artístiques i recreatives (1,3%).

L’ocupació mesurada en hores treballades ha augmentat el 3,2% respecte al trimestre anterior, una taxa de menor magnitud en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (0,5%) a causa de l’augment que s’observa en la jornades mitjanes a temps complet (2,6%). En termes interanuals, les hores treballades creixen un 7,5% i els llocs equivalents a temps complet ho fan en un 5,3%.