L’Escola Agrària de Manresa ha acollit un curs internacional sobre alternatives a productes controvertits en producció ecològica. El curs forma part del projecte Organic Plus, que des del 2018 treballa per trobar alternatives a diferents materials que afecten la producció vegetal, la gestió del sòl i la producció ramadera i que estan permesos a la producció ecològica, però que generen controvèrsia dins del sector. L’Escola Agrària de Manresa és un dels socis d’aquest projecte, que està liderat per la Universitat de Coventry, al Regne Unit, i en què participen 25 socis de 12 països europeus.

La formació s’ha estructurat a través de 7 sessions en línia i 2 matinals de visites, a través de les quals s’han difós els resultats més interessants aconseguits amb aquest projecte i amb un altre projecte anàleg anomenat Relacs, que ha finalitzat aquesta primavera. El curs ha comptat amb la representació d’experts dels dos projectes i s’ha fet en anglès, subtitulat al català.

Una de les visites ha estat a una finca d’horta ecològica del Masnou per veure alternatives als tractaments de coure i olis minerals, a l’ús de plàstic per encoixinats i de la torba per fer planter al Maresme. També s’ha visitat una finca ramadera a Claret de Cavallers, al Bages, per veure alternatives als antibiòtics i als antiparasitaris. Finalment, per veure alternatives a la torba en substrats, s’ha visitat una empresa de substrats i adobs de Viver i Serrateix, al Berguedà. Totes aquestes visites han permès complementar la visió dels investigadors europeus amb les solucions alternatives que ja apliquen sobre el terreny alguns productors.