El Govern alemany aplicarà al gas una taxa de 2,4 cèntims per quilowatt hora a partir de l’1 d’octubre per desincentivar-ne el consum a llars i empreses. El Trading Hub Europe (THE), la societat conjunta formada per les operadores de gas a Alemanya, va informar ahir que l’anomenada «taxa de neutralitat de subministrament de gas» adoptada pel Govern alemany el 9 d’agost finalment serà de 2,4 cèntims. El ministre alemany d’Economia i Protecció del Clima, Robert Habeck, havia anticipat que l’import de la nova taxa del gas se situaria «entre 1,5 i 5 cèntims per quilowatt hora». Els càlculs de la societat gasista THE finalment han fixat aquesta taxa a 2,4 cèntims.

Segons estimacions de la premsa alemanya, el nou gravamen de 2,4 cèntims suposarà un sobrecost d’uns 480 euros a l’any a la factura del gas per a una família de quatre membres en un habitatge unifamiliar. El Govern alemany preveu ajudes compensatòries per a les llars amb menys nivell de renda. La nova taxa entrarà en vigor a partir de l’1 d’octubre del 2022 i es preveu que la seva aplicació s’estengui per un període de temps limitat, establert inicialment fins al 30 de setembre del 2024.

Mantenir el subministrament

Segons el Ministeri d’Economia, atesa la tensa situació del mercat del gas derivada de la guerra a Ucraïna, aquesta mesura és necessària per mantenir el subministrament de gas durant aquest hivern, ja que sense aquest mecanisme per distribuir entre els consumidors els costos més grans del gas, els serveis públics al llarg de la cadena de subministrament estarien en risc.