Els territoris caribenys de les Bahames, Anguilla i les illes Turks i Caicos han entrat a la llista de paradisos fiscals de la Unió Europea (UE). Segons va informar ahir el Consell de la UE, hi ha «preocupacions» que aquestes jurisdiccions –amb un impost de societats nul- atreguin beneficis sense activitat econòmica real. Les Bahames ja va ser a la llista el 2018 i Anguilla el 2020, mentre que les illes Turks i Caicos és el primer cop que hi figura. A banda d’aquests tres territoris, la resta de la llista inclou les jurisdiccions de la Samoa Americana, Fiji, Guam, Palau, Panamà, Samoa, Trinitat i Tobago, les Illes Verges dels Estats Units i Vanuatu.

Per altra banda, l’illa de Bermuda és l’únic territori que surt de la classificació, després d’haver complert els requisits de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). Malgrat que no formen part de la llista, Tunísia, Costa Rica, Armènia i Eswatini també han estat eliminades d’un dels annexos de la llista pels compromisos adoptats en matèria impositiva.

La llista de paradisos fiscals de la UE va néixer el 2017 per impulsar les bones pràctiques en l’àmbit taxatiu a escala global. En aquest cas, el Consell analitza diversos criteris com la transparència, la justícia del sistema impositiu i la implementació d’uns estàndards internacionals.

Des del 2020 el Consell actualitza la llista dos cops l’any. La pròxima revisió es farà al febrer del 2023.