Segueix-nos a les xarxes socials:

La situació dels mercats

La crisi de Credit Suisse tensa els mercats europeus

Els A l'Ibex cau un 3,5% en ple temor financer per la fallida del Silicon Valley Bank

La crisi de Credit Suisse tensa els mercats europeusJIM LO SCALZO / EFE

Les borses europees han tornat a tremolar aquest dimecres per la caiguda del valor de Credit Suisse, que s’ha enfonsat un 30% a la borsa suïssa i ha tocat fons amb mínims històrics de cotització. El motiu: la falta de suport del seu principal accionista, el Banc Nacional Saudita (SNB), que ha avançat que no li facilitarà més assistència financera per fer front als seus perjudicats comptes.

Com a conseqüència d’aquesta reculada de Credit Suisse, les borses europees han encadenant una nova jornada de caigudes generalitzades 24 hores de les baixades d'ahir.

A Espanya, l'Ibex-35 ha tornat a experimentar un dia netament negatiu i la banca ha liderat les caigudes del selectiu amb descensos de més del 9%. L'indicador de referència s'ha situat per sota dels 8.800 punts cap a la mitja sessió, tot i que en l'obertura s'havia mantingut per sobre dels 9.100 enters. A les 12 h ja cotitzava als 8.817,70 punts, amb una caiguda del 3,73% respecte al tancament de dimarts. I minuts abans de la mitja sessió, el selectiu ha marcat un mínim de 8.778,9 punts (un 4,15% menys que dimarts).

Les accions de Credit Suisse han marcat un mínim històric

El Sabadell, el banc que més ha perdut

Entre els principals perjudicats d'aquesta caiguda hi ha els sis bancs que cotitzen a la borsa espanyola. Banc Sabadell ha repetit com l'entitat que més ha caigut, després de baixar un 8,96%. Aquesta entitat ja va ser la que es va enfonsar més després de la fallida del Silicon Valley Bank.

Per darrere de Sabadell s'han situat BBVA (-7,38%), Bankinter (-6,95%), Banc Santander (-6,47%), Meliá (-6,14%), CaixaBank (-5,98%), ArcelorMittal (-5,46%), Inditex (-5,35%) i Unicaja Banco (-5,33%).

De les 35 empreses del selectiu, només Iberdrola ha registrat un avanç positiu cap a les 12 h, amb un increment del 0,64%. Entre les empreses que menys han caigut hi ha Logista (-0,45%), Rovi (-0,50%), Acciona Energías Renovables (-0,63%) i Telefónica (-1,00%).

Els parquets europeus, també en vermell

Les caigudes no han estat exclusives de l'Ibex-35, ja que la resta de les grans places europees han experimentat una evolució similar. El DAX alemany ha baixat un 3,04% cap a la mitja sessió, mentre que el CAC 40 francès ho ha fet un 3,53% i el FTSE MIB italià ha perdut un 3,70%. D'aquesta manera, l'Euro Stoxx 50 ha baixat un 3,35%, alhora que el FTSE 100 britànic s'ha contret un 2,45%.

Què passa dins de Credit Suisse?

El banc va reconèixer al febrer unes pèrdues de 7.400 milions d'euros. A més, s'ha vist immers en diversos escàndols i aquesta setmana ha reconegut "debilitats materials" en el control de la seva informació financera.

En un escenari de creixent nerviosisme per SNB i l'exposició de la banca als bons a llarg termini en un context de tipus a l'alça, els mercats castiguen també Credit Suisse. Els seus CDS (les assegurances per impagaments de bons o 'credit default swaps') s'han disparat a màxims històrics i han posat en evidència la preocupació dels inversors per les perspectives de l'entitat.

Segons informa el 'Financial Times', l'entitat ha demanat al Banc Nacional Suís i al seu regulador, Finma, que intervinguin "públicament" amb un missatge de tranquil·litat sobre la situació a Credit Suisse.

Prem per veure més contingut per a tu