La situació dels mercats

La crisi de Credit Suisse tensa els mercats europeus

Els A l'Ibex cau un 3,5% en ple temor financer per la fallida del Silicon Valley Bank

Redacció

Les borses europees han tornat a tremolar aquest dimecres per la caiguda del valor de Credit Suisse, que s’ha enfonsat un 30% a la borsa suïssa i ha tocat fons amb mínims històrics de cotització. El motiu: la falta de suport del seu principal accionista, el Banc Nacional Saudita (SNB), que ha avançat que no li facilitarà més assistència financera per fer front als seus perjudicats comptes.

Com a conseqüència d’aquesta reculada de Credit Suisse, les borses europees han encadenant una nova jornada de caigudes generalitzades 24 hores de les baixades d'ahir.

A Espanya, l'Ibex-35 ha tornat a experimentar un dia netament negatiu i la banca ha liderat les caigudes del selectiu amb descensos de més del 9%. L'indicador de referència s'ha situat per sota dels 8.800 punts cap a la mitja sessió, tot i que en l'obertura s'havia mantingut per sobre dels 9.100 enters. A les 12 h ja cotitzava als 8.817,70 punts, amb una caiguda del 3,73% respecte al tancament de dimarts. I minuts abans de la mitja sessió, el selectiu ha marcat un mínim de 8.778,9 punts (un 4,15% menys que dimarts).

Credit Suisse shares at all time low

Les accions de Credit Suisse han marcat un mínim històric / JUSTIN LANE

El Sabadell, el banc que més ha perdut

Entre els principals perjudicats d'aquesta caiguda hi ha els sis bancs que cotitzen a la borsa espanyola. Banc Sabadell ha repetit com l'entitat que més ha caigut, després de baixar un 8,96%. Aquesta entitat ja va ser la que es va enfonsar més després de la fallida del Silicon Valley Bank.

Per darrere de Sabadell s'han situat BBVA (-7,38%), Bankinter (-6,95%), Banc Santander (-6,47%), Meliá (-6,14%), CaixaBank (-5,98%), ArcelorMittal (-5,46%), Inditex (-5,35%) i Unicaja Banco (-5,33%).

De les 35 empreses del selectiu, només Iberdrola ha registrat un avanç positiu cap a les 12 h, amb un increment del 0,64%. Entre les empreses que menys han caigut hi ha Logista (-0,45%), Rovi (-0,50%), Acciona Energías Renovables (-0,63%) i Telefónica (-1,00%).

Els parquets europeus, també en vermell

Les caigudes no han estat exclusives de l'Ibex-35, ja que la resta de les grans places europees han experimentat una evolució similar. El DAX alemany ha baixat un 3,04% cap a la mitja sessió, mentre que el CAC 40 francès ho ha fet un 3,53% i el FTSE MIB italià ha perdut un 3,70%. D'aquesta manera, l'Euro Stoxx 50 ha baixat un 3,35%, alhora que el FTSE 100 britànic s'ha contret un 2,45%.

Què passa dins de Credit Suisse?

El banc va reconèixer al febrer unes pèrdues de 7.400 milions d'euros. A més, s'ha vist immers en diversos escàndols i aquesta setmana ha reconegut "debilitats materials" en el control de la seva informació financera.

En un escenari de creixent nerviosisme per SNB i l'exposició de la banca als bons a llarg termini en un context de tipus a l'alça, els mercats castiguen també Credit Suisse. Els seus CDS (les assegurances per impagaments de bons o 'credit default swaps') s'han disparat a màxims històrics i han posat en evidència la preocupació dels inversors per les perspectives de l'entitat.

Segons informa el 'Financial Times', l'entitat ha demanat al Banc Nacional Suís i al seu regulador, Finma, que intervinguin "públicament" amb un missatge de tranquil·litat sobre la situació a Credit Suisse.