Catalunya ha viscut una nit i matinada de forts xàfecs amb 50 trucades al telèfon d'emergències 112 i 32 avisos als Bombers de la Generalitat. La majoria de les incidències han estat per inundacions de baixos i filtracions d'aigua -cap de gravetat- amb Salou (Tarragonès) com un dels punts més afectats, amb 21 de les trucades al 112. Un dels serveis destacats va ser ahir divendres al vespre (20.16 hores) a Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental) amb la caiguda d'un llamp sobre una casa, que va afectar la instal·lació elèctrica i va cremar una mica de fals sostre. Cap persona va resultar ferida. Les precipitacions més abundants s'han acumulat al Vallès Oriental, Garrotxa, Selva i Osona amb registres de fins a 80 litres per metre quadrat.

Destaquen registres ahir divendres com els 76,5 litres del Puig Sesolles o els 71,3 de la Vall d'en Bas. En les últimes 12 hores els acumulats més importants s'han produït a l'Escala amb 36,4 litres, Figueres amb 35,2 litres, Portbou amb 33,6 litres i Barcelona-Plaça de Sants amb 33,2 litres, segons les dades de les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic.

Els rius Ges i Foix, amb gran cabal

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat a primera hora que el cabal del riu Ges, a l'estació de Torelló era de 60 m3/s i superava el llindar d'alerta. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha recomanat als municipis de Vidrà, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló que mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera. A partir de les 10 hores, el cabal del riu Ges ha afluixat i s'ha situat per sota del llindar d'alerta. L'ACA ha assenyalat però que cal mantenir la prudència ja que s'espera que es mantinguin les precipitacions a la conca de l'Alt Ter.

L'ACA també ha informat que a la capçalera de la conca del riu Foix, l'embassament de Foix ha començat a sobreeixir aquesta matinada i s'espera que el cabal del riu creixi les properes hores atesa la previsió de pluges d'avui dissabte. S'ha recomanat als municipis de Castellet i la Gornal i Cubelles que mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera.

Es manté l'alerta del pla Inuncat, amb acumulats de fins a 100 litres al nord-est

Protecció Civil manté l'alerta del pla Inuncat ja que la previsió indica que aquest dissabte pot continuar plovent amb intensitat fins al migdia, amb acumulats de fins a 100 litres al nord-est de Catalunya (especialment a les comarques de l'interior de Girona). Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de ratxes molt fortes de vent. L'episodi també anirà acompanyat de fort onatge a tot el litoral català, sobretot a la Costa Brava, on les onades podran superar els 4 metres. Davant el fort onatge, Protecció Civil recomana no acostar-se a espigons i esculleres a veure trencar les ones i respectar els senyals de tancament.

En paral·lel, Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la mobilitat mentre duri l'episodi de fortes pluges. Eviteu els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixeu a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l'episodi de fortes pluges. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.