08 de desembre de 2020
08.12.2020
Regió7

A partir d'avui les tardes començaran a allargar-se

No serà fins al 21 de desembre (moment del solstici) quan el dia començarà a guanyar terreny definitivament a la nit

08.12.2020 | 19:51
Imatge del Teide durant la posta de sol

Les festes s'apropen i això significa que les tardes començaran a ser més llargues. En els pròxims dies el sol començarà a pondre's uns segons més tard cada dia i quan arribi el dia de Nadal aquest temps s'allargarà fins a mig minut per dia. Per altra banda, però, la llum del dia continua escurçant-se més de mig minut per dia, però això només afecta l'Alba. Tècnicament aquest fenomen començarà a partir d'aquest dimecres 9 de desembre.

Hi ha diversos refranys catalans que expliquen aquest allargament de les tardes d'una forma ben curiosa:

  • «Per Nadal, el pas de pardal», amb una posta de sol a les 17.27 h, cinc minuts més tard que en el moment en què ho fa més d'hora (17.22 h).
  • «Per Sant Esteve, el pas de llebre», amb un minut més de tarda respecte a Nadal.
  • I per Cap d'Any, amb el «pas de bou de l'any nou» que ens donarà 11 minuts més de tarda respecte a principis de desembre.

Per contra, el sol no començarà a sortir cada dia més d'hora fins passat el dia de Reis. Malgrat que a partir del dia 22 la llum del dia comenci a guanyar terreny i fins ben entrat el gener aquest allargament estarà tot concentrat a la tarda.

No serà fins al 21 de desembre (moment del solstici) quan el dia començarà a guanyar terreny definitivament a la nit. Tot i això, els matins encara no guanyaran llum solar fins a principis de gener.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El temps, en 1 minut