El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet pública la velocitat de les ratxes de vent de la jornada d'aquest divendres i, encara que les més fortes se situen a punts del litoral i prelitoral, la Catalunya Central també ha registrat xifres notables. A Montserrat - Sant Dimes s'han registrat cops de vent de fins a 106,6 km/h. Menys potents però igual de destacades han estat les ventades a Hostalets de Pierola, on aquest migdia han superat els 85,2 km/h. Fins a les set del matí, a Manresa s'han registrat ratxes de fins a 65.5 km/h; a Igualada de 64.1 i a Solsona de 48.2.

Protecció Civil ja va alertar durant la jornada d'ahir que el vent bufaria fort a bona part del país, amb ratxes d'entre 70 a 90 km/h; i especialment a les comarques de l'Anoia, el Berguedà i la Cerdanya. 

Per aquest motiu, l'entitat ha demanat extremar la prudència en la mobilitat i activitats a l'exterior i retirar de balcons i façanes objectes que puguin caure.

Els Bombers de la Generalitat han rebut fins a les 10.30 hores del matí 47 avisos relacionats amb els forts vents, la majoria per arbres i branques caigudes a la via pública però cap d'ells destacat. Des de la mitjanit fins a les 9 del matí s'han rebut 15 avisos, mentre que de 9 a 10.30 h se n'han rebut 32.

D'aquests, 18 són del Camp de Tarragona, 13 de la regió metropolitana sud, 12 de la metropolitana nord, i la resta de Girona, l'Ebre i la Catalunya Central. El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les 9 del matí un total de 25 trucades, 7 de les quals a Terrassa i una més a la seva comarca, el Vallès Occidental.

Alerta de Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest migdia la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per risc d’allaus a Catalunya ALLAUCAT un cop actualitzada la informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que indica que el perill d’allaus ha passat de "molt fort" a "fort" (4 en una escala de 5) a a Perafita-Puigpedrós. Per aquest motiu, el Pla queda, ara, en fase de Prealerta.

En aquesta zona muntanyosa de l'Alta Cerdanya s'han acumulat uns 50 cm de neu recent en forma de plaques de vent, que es mostren inestables. S'espera que addicionalment s'hi acumulin 30 cm més i podrien caure allaus de placa de vent molt fàcilment al pas d'una persona i fins i tot de forma natural.

Les nevades que perduren des de dimecres han deixat 45 centímetres de neu nova a Sant Joan de l'Erm, a l'Alt Urgell; 40 a Malniu; 5 al Port del Comte i 4 a l'Aeròdrom de la Cerdanya.

Afectacions en la circulació

Les nevades han tingut afectació en diverses carreteres del territori, entre les quals destaca la BV-2031 a Castellar de N'Hug, on és obligatori circular amb cadenes. El vent també ha obligat a tallar la carretera BV-4023 al Coll de Pal.