La temperatura ha augmentat aquest migdia a Catalunya per anotar entre quatre i sis graus més que ahir, la qual cosa converteix els registres d'aquest episodi de calor en "desorbitats" per al mes de maig, segons el servei de meteorologia Meteocat.

El pic de calor d'aquest episodi es preveu per a aquest cap de setmana, amb cenit demà diumenge, la qual cosa ha portat els Agents Rurals de la Generalitat a elevar l'alt risc d'incendi forestal a 19 comarques catalanes i a Protecció Civil a demanar a les xarxes socials que s'extremin les mesures de precaució, sobretot en la cura de malalts, nens i ancians.

En paral·lel, i sumat a l'ascens de les temperatures, el Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha llançat aquest dissabte un avís preventiu per elevats nivells d'ozó a la Plana de Vic.

El servei Meteocat pronostica que aquest dissabte creuaran Catalunya algunes bandes de núvols alts i mitjanes, sobretot al matí, per demà diumenge viure una jornada més nuvolosa, especialment al terç oest.

Aquest fet, no obstant això, no impedirà que la temperatura segueixi pujant, amb pics de 38 graus aquesta tarda a les comarques de Ponent, de 36 al Pla de Bages, de 33 a Girona i de 30 a Barcelona.

L'arribada d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica ha provocat ja un ascens notable de les temperatures, acompanyades de pols en suspensió, i amb temperatures en altura de deu graus per sobre del normal per a aquesta època de l'any.

A primera hora del matí, els termòmetres ja marcaven més de 20 graus a poblacions de les Terres de l'Ebre i el litoral central.

Al migdia, la temperatura més alta l'anotava Vilanova del Penedès, amb 32,4 graus, i la mínima l'aeroport de Das (Cerdanya), amb 4,9 graus.

Aquest escenari de calor ha mogut Protecció Civil a recomanar a les persones que acudeixin al Circuit de Montmeló (Vallès Oriental) avui i demà per presenciar les proves de Fórmula 1 que vesteixin amb roba lleugera, gorra o barret i portin aigua per hidratar-se.

Els Agents Rurals, al seu torn, han elevat a dos -d'una escala de zero a tres- el nivell de risc per la molt alta probabilitat d'incendis forestals a les comarques de l'Alt Urgell, Pallars Jussà, Solsonès, Berguedà, Noguera, Segarra, Bages, Moianès, Segrià, Urgell, Anoia, Garrigues, Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt Penedès, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Barcelonès.

Aquesta indicació dels Agents Rurals ha derivat en la prohibició de realitzar un total de 7.438 activitats programades per avui a Catalunya pel risc que comportaven.

Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, han demanat molta prudència en les activitats al medi natural i han indicat que "cada vegada, la campanya d'estiu s'avança amb uns incendis ràpids", la qual cosa han atribuït a un canvi climàtic "gradual que està arribant i que és palpable".

L'escenari d'incendis que pot viure Catalunya en les properes hores es va comprovar en la tarda d'ahir al municipi de Cervelló (Baix Llobregat), on vuit dotacions dels Bombers, dos hidroavions i un helicòpter van lluitar contra les flames d'un incendi forestal que ha quedat controlat aquest matí, però en el qual encara es treballa aquest dissabte.