Constructora d’Aro, de Manresa, celebra enguany el 50è aniversari. Expliqui’ns la trajectòria de l’empresa. Com va néixer i com ha evolucionat?

Constructora d’Aro és una empresa familiar fundada per Josep Tragant amb un grup d’amics. La primera adjudicació va ser a Platja d’Aro, i d’aquí ve el nom de l’empresa. La visió i empenta del meu pare va marcar un estil propi basat en la millora contínua i això es veu en el primer lema «Construïm amb mètode», uns valors que ens han caracteritzat durant aquests anys.

A mitjans de l’any 2000 vaig efectuar el relleu generacional en la direcció de l’empresa i el meu pare s’implicà en la innovació del sector de la construcció.

Per entendre l’evolució de Constructora d’Aro cal posar en valor l’equip humà que ens acompanyat durant aquests anys on el seu compromís i dedicació és el resultat d’aquests 50 anys de trajectòria.

Innovar en el sector de la construcció és un dels valors afegits de Constructora d’Aro. Quins sistemes han ideat darrerament i quins projectes tenen entre mans en aquests moments?

La paraula innovació forma part del vocabulari de l’empresa gràcies a la mentalitat emprenedora de Josep Tragant. L’any 2004 va néixer Compact Habit, la innovació més important de l’empresa, un mètode basat en la construcció modular d’edificis dins una fàbrica que millora la qualitat, seguretat i rapidesa de construcció.

A principis d’any vam acabar l’ampliació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, un projecte dissenyat i construït en vint setmanes per fer front a la covid-19, i actualment estem treballant en el desenvolupament d’un nou edifici modular per a la FUB al Campus Manresa.

Quina és actualment la seva principal activitat?

La construcció d’edificis d’obra nova, rehabilitació i construcció modular. També fem promoció pròpia d’edificis residencials i, fins i tot, gestionem residències d’estudiants.

Per a quin mercat treballen?

Generalment desenvolupem la nostra activitat al mercat català, tant per a clients privats com públics. Durant uns anys vam treballar la internacionalització en el mercat francès i suís en la cerca de projectes modulars però, tot i haver construït una cinquantena de projectes, vam decidir centrar els esforços en el nostre àmbit geogràfic. 

Quants treballadors té Constructora d’Aro?

El grup té un total de 58 persones en plantilla.

Què els diferencia d’altres empreses del sector?

Som pioners en construcció modular industrialitzada a nivell estatal, portem varis anys impartint pedagogia i innovant en processos. Tenim un avantatge competitiu però cal seguir en la primera línia i això passa per no abaixar el llistó i estar en alerta a l’evolució del mercat.  

El seu lema és «Construïm confiança».

És un lema que l’hem canviat enguany amb la celebració dels 50 anys. Il·lustra els valors que neixen del compromís i la responsabilitat de l’equip humà que integra l’empresa i, alhora, de la confiança rebuda per part dels nostres clients i col·laboradors. La majoria dels nostres projectes provenen de clients que han quedat satisfets i això és ens defineix com a empresa.  

Com encara el futur l’empresa? Quins reptes tenen?

Amb la mateixa il·lusió del primer dia. Durant aquests anys hem superat diferents crisis en el sector a base de reinventar-nos, i això és fonamental. Tenim interès en seguir aprofundint en la construcció modular i seguirem ampliant el ventall de possibilitats constructives. 

Per a nous projectes i inversions, han comptat amb suport bancari?

Actualment estem treballant en el futur desenvolupament d’una residència d’estudiants a Girona i comptem amb el suport del BBVA. Sens dubte, per nosaltres és una banc de referència.