Ahir es va celebrar el 21è Cros de l'Ametlla de Merola, l'edició més disputada dels últims anys, que va donar el triomf a dos vells coneguts de la cursa berguedana: Pol Guillén i Meritxell Calduch. Ambdós atletes ja havien guanyat anteriorment a l'Ametlla, però ahir es van coronar en una de les seves curses més competitives.

Entre els més de 500 atletes n'hi havia una gran part que van oferir un nivell competitiu, i a les posicions capdavanteres la lluita va ser constant fins que Guillén va treure pit en l'últim quilòmetre, va fer valer la seva experiència en el circuit i va deixar enrere tots els seus rivals. De fet, els sis primers classificats de la general van arribar esglaonats amb només un minut de diferència, del 32:41 del vencedor al 33:38 de Just Sociats.

Tots els corredors es van posar en marxa quan l'organització del Cros de l'Ametlla de Merola va fer el xiulet de sortida d'aquesta prova de 10.000 metres. L'Ametlla acollia de nou una cursa multitudinària que agrupava un bon nombre de participants i, alhora, molt de públic. La 21a edició va tenir molta expectació, sobretot quan els núvols que amenaçaven amb pluja van retirar-se i van deixar lloc perquè lluís el sol.

La cursa no va tenir un vencedor clar fins als últims metres. Després de la primera volta curta ja s'havia escapat un grup de sis corredors. Pol Guillén, atleta del FC Barcelona resident a Navarcles, marit de Rosa Morató, va marcar el ritme amb Jose Manuel Granadero (CA Igualada), Jordi Comas (FC Barcelona), Otmane Btaimi (Domingo Catalan), Mario Manzana (L'Hospitalet) i Just Sociats (CA Manresa). Entre els cinc primers s'alternaven el liderat, però continuaven en grup en passar per l'equador de la cursa, al km 5.

Jordi Comas, que debutava a l'Ametlla, va dominar uns quants minuts, així com Granadero, encara que va ser Pol Guillén, marit de la navarclina Rosa Morató, el que va fer d'or la seva experiència al circuit i quan en l'últim quilòmetre va començar a liderar la prova va incrementar el ritme i va aconseguir la victòria, nou segons davant de Jose Manuel Granadero, que es va jugar el 2n lloc amb Jordi Comas, finalment tercer. Btaimi, Mazana i Sociats van ser 4t, 5è i 6è, respectivament.

Si la prova masculina no es va decidir fins al final, en àmbit femení la cursa va tenir un color molt clar des del principi. La manresana Meritxell Calduch, atleta del FC Barcelona, en els primers dos quilòmetres ja s'havia distanciat amb un bon marge sobre les seves perseguidores, Encarna Núñez (CA Vic) i Hasna Bahom (California Sports). La manresana va repetir triomf a l'Ametlla, aquesta vegada amb una diferència superior als dos minuts respecte a les seves contrincants: Núñez, que va ser segona, i Bahom, tercera. La gran actuació de Calduch en aquest 21è Cros de l'Ametlla, que va completar el recorregut en un temps de 37:27, se suma a un any força reeixit, després d'haver-se endut el Campionat d'Espanya en la prova dels 10.000 metres. En àmbit femení, Noemí Moreno (CA Igualada) va ser quarta i Montserrat Cinca (Sant Boi), cinquena.

Morató no va córrer

L'atleta olímpica Rosa Maria Morató no va participar en la cursa per evitar possibles problemes amb la federació. El Cros de l'Ametlla no constava en el calendari de la federació espanyola, que dóna les beques als atletes, i la navarclina va preferir curar-se en salut.

Els que sí van córrer van ser Arcadi Alibés, nascut a l'Ametlla, i Enric López Vilalta, dues cares conegudes dels esports de TV3. El seu duel particular el va guanyar Alibés, que corria a casa.

La nota divertida de la jornada la va protagonitzar, una vegada més, el clàssic corredor de tots els crossos de la Catalunya central. El veterà Robert Huertas, acompanyat de Núria Ruiz, va tornar a disputar el cros i va tornar a ser l'últim. La novetat és que ahir feia de reporter en directe amb una càmera de vídeo.