El nucli antic de Santpedor es va convertir ahir al migdia en una espectacular estació de l'estil del Bicing barceloní. Bicicletes contra la paret, contra les tanques i ciclistes aguantant el vehicle de dues rodes perquè no se l'endugués el vent adornaven la plaça de la Porxada de la localitat bagenca que acollia una clàssica marxa que celebra aniversari, i dels grossos. La Berga-Santpedor, una de les marxes no competitives més importants de la Catalunya central juntament amb la Selènika de Navarcles, també mil·lenària, celebrava la 25a edició amb un rècord absolut. Ahir van sortir més de 1.500 persones de Berga i, tot i que no totes van arribar a Santpedor, es tracta del registre més elevat d'aquesta marxa.

Entre Berga i Santpedor hi ha uns cinquanta-cinc quilòmetres, el recorregut que tenia la marxa organitzada pel Centre 2x2 de Santpedor, que era diferent per a ciclistes i corredors. Tot i que no es tracta d'una prova competitiva, com mostra la gran oscil·lació entre els més ràpids i els més lents, els primers ciclistes a completar la distància entre la localitat berguedana i la bagenca van fer-ho en un temps de dues hores i 28 minuts, però hi va haver ciclistes que arribaven fins a les tres de la tarda.

Tot i petits detalls que no estaven rigorosament cuidats, l'organització de la prova va ser una de les estrelles del dia. El responsable de l'organització d'aquesta marxa, Jaume Pinyot, va destacar que per a ell és clau que no hi hagi hagut problemes: "el fet que no haguem tingut incidències és un èxit rotund, i pel que a fa la gent, com més siguem, millor, tot i que no és el que té més importància. De vegades un excés de participació també pot portar problemes. A nosaltres ens han faltat samarretes perquè no vam ser a temps de fer les que ens feien falta, els les haurem d'enviar. Al final hi ha hagut 1.504 inscrits, però vull dir que aquest any ha anat molt bé, els metges no han tingut problemes, alguna pelada, però poca feina".

Pinyot pensa que l'èxit s'aconsegueix a base de treballar curosament. "No tinc ni idea de quina és la clau de l'èxit. La gent agafa un costum i l'organització tenim molt en compte els avituallaments, el menjar, el recorregut, la manera de marcar-lo, tots els detalls. La crisi, jo diria que també ajuda que la gent faci esport", va dir. Que si- guin cada vegada més no és un impediment per a Pinyot, sinó que "cada cop és més fàcil perquè cadascú sap el que ha de fer".