Ja feia més de quinze anys que Quim Raïch participava en proves de triatló, en duatlons i en curses de muntanya. A l'hivern, aprofitant que vivia a la Cerdanya, també era un assidu practicant de l'esquí de fons. Diumenge passat, es va desplaçar a Gavà per participar al 3r Triatló Accura Ciutat de Gavà, que era la prova inaugural de les Triatló Sèries 2010 Barcelona (les altres curses s'han de fer a la capital catalana, a Tossa de Mar i Salou). Havia quedat amb uns companys de la Penya Ciclista Bonavista per dinar després de la prova, però no va ser possible ja que en la primera secció del triatló, la natació al mar i davant la platja de Gavà, Raïch es va trobar malament i va haver de ser retirat de l'aigua per la barca de seguretat. Assistit per l'ambulància medicalitzada que l'organització del Gavà Triatló tenia preparada es va intentar la reanimació del triatleta, que va ser evacuat ràpidament a l'Hospital de Bellvitge, on ja no es va poder evitar la seva mort.

Sebastià Catllà, que és un dels companys de Raïch dins la Penya Ciclista Bonavista, explica que "ell estava molt en forma, es cuidava. Un cop l'any passàvem revisió. Ha estat una patacada per a tots".

Quim Raïch, de 42 anys, vivia a la Cerdanya, a la Gingueta d'Ix (en francès, Bourg-Madame), i era un treballador de banca a Llívia, en concret a la Caixa de Pensions. La seva família és de Gironella i una germana regenta una farmàcia a Cal Bassacs, Era casat amb Mireia Comellas, també berguedana, de Montmajor; tenen dos fills, de 10 i 6 anys, el Jan i el Max. Comellas és una persona molt coneguda a la capital ceretena, Puigcerdà, on és procuradora al jutjat.

La prova de Gavà es disputava en dues modalitats, l'olímpica i la d'esprint. Raïch es va inscriure en la primera, que consistia en 1.500 metres de natació al mar, 40 km en bicicleta i el darrer tram, de 10 km de cursa a peu. En esprint hi havia les distàncies de 750 metres, 20 km de bicicleta i 5 km pel que fa a la cursa pedestre. Es dóna el cas que Mireia Comellas, l'esposa de Raïch, s'havia inscrit en el triatló esprint i es trobava a la platja ben a punt de començar la competició quan Quim Raïch va ser retirat del mar, ja que es va trobar indisposat a la segona de les dues voltes al circuit de natació i va aixecar la mà sol·licitant ajuda. Quan la notícia de la seva mort es va fer més pública, a partir d'ahir al matí, van ser moltes les mostres de condol a la família de Raïch, el cos del qual es trobava encara ahir a les dependències de l'Hospital de Bellvitge, ja que estava pendent de l'autòpsia.

El funeral es farà aquesta tarda, a les 18 hores, a l'església parroquial de Gironella.

Persona i esportista apreciat

Josep Gras era un dels integrants de la Penya Ciclista Bonavista amb els quals Quim Raïch compartia les estones d'entrenament i de curses arreu del país. "No vaig disputar la prova a Gavà i havíem quedat per dinar. Era metòdic i es prenia ben seriosament la preparació. No ens podíem esperar mai que li passés una cosa així, feia molts anys que s'hi dedicava".

Amand Redondo, del Club Triatló Manresa, i que té una edat similar a Quim Raïch, diu que "nosaltres ens fem fer revisions, però hi ha lesions que són ben difícils de detectar i la predisposició genètica pot perjudicar més certes persones".