A les dotze de la nit es va tancar ahir el termini d´inscripció per als dos equips que havien assolit pujar des de la LEB Or a la lliga Endesa, que eren el Burgos i el Lucentum. Cap dels dos ha estat inscrit a la lliga: el Lucentum Alacant hi ha renunciat per manca de recursos i ahir ni tan sols va fer el pas. El Burgos sí que ho va intentar, els directius es van reunir amb la secretària general de l´ACB, Esther Queraltó, que els va confirmar que una condició que era indispensable era abonar els 5,1 milions d´euros del cànon, una quantitat que els directius del club castellà no tenien cap intenció de pagar.

La seva idea era fer efectius només els 1,8 milions del fons d´ascensos i descensos però no el 3,3 de quota d´inscripció, i volia proposar l´adquisició dels drets a l´ACB del Lleó, una SAE en procés de liquidació que ja ni està dins el bàsquet professional. Aquesta via va ser ahir, novament, rebutjada de forma contundent per l´ACB

En tancar edició, s´esperava que l´ACB fes pública una nota oficial en la qual convidaria Lagun Aro i La Bruixa d´Or a continuar a la lliga a la temporada 2013/14 atès que les dues places de descens no havien estat cobertes per cap altre equip en el termini límit de les 12 de la nit.

El cap de premsa de l´ACB, Mario Hernando, va manifestar a Regió7 que «els clubs que tenien la plaça esportiva sabien que ahir era la data límit per complir tots els requisits, inclosos el del pagament del cànon».

El Lucentum Alacant ja no es va desplaçar ahir a Barcelona. El seu president, Luis Castillo, ja havia deixat clar que la situació del club era molt precària i la negativa de les institucions (l´Ajuntament que n´és el propietari i la Diputació) a donar més diners ha estat la sentència a qualsevol esperança. En el cas del Lucentum, només s´havia de pagar 1,8 milions del fons de regulació dels ascensos i descensos ja que havia jugat abans a l´ACB.

El Burgos, no admès

Els directius de l´Autocid Burgos, encapçalats pel president, Miguel Ángel Benavente, sí que van ser a la seu de l´ACB, al carrer Escorial de Barcelona, on es van reunir amb Esher Queraltó, secretària general de l´Associació.

Hi va haver bones paraules però l´ACB es va mostrar inflexible pel que fa a l´abonament del total del cànon. Queraltó va comunicar als burgalesos que no serien inscrits en aquestes condicions. En sortir de la reunió, Benavente va afirmar que «ens han rebut molt bé, i ens han demostrat una predisposició de tenir-nos com a socis. Ara ens falta esperar a veure quina serà la situació dels equips ACB i si tenim l´oportunitat d´ocupar encara una plaça. Hem d´esperar».

L´aposta del Burgos era poder aconseguir que l´ACB l´acceptés a la lliga amb els drets del Lleó, un club que ja no és al bàsquet d´elit i que està en liquidació. Però segons marquen els estatuts de la lliga, si un club aconsegueix els drets ACB d´un altre que no té plaça actual en la competició haurà d´haver estat tot un any amb el CIF del club que ha venut els drets, circumstància que no es complia. A més, la venda de drets, siguin d´un equip que formi part de l´ACB o hi hagi estat, han d´estar autoritzats en el transcurs d´una assemblea de tots els clubs de la lliga. El Burgos es va guanyar la plaça esportiva com a campió de la LEB Or després de la dura pugna amb el River Andorra, que va ser durant la major part de la temporada el líder.

Es pot dir que La Bruixa d´Or va ser doblement afortunat pel cas de l´Andorra. El club del país dels Pirineus, segons després s´ha sabut, ho tenia tot a punt per pagar el cànon a la lliga ACB amb 2 milions del Govern i 2 més de BancMora, a més d´altres patrocinadors. Però al play-off que oferia la segona plaça d´ascens, l´Alacant es va imposar als andorrans per 2-3.